BUSSELTON (AUS) – Een haai voor de kust van de Australische stad Busselton gooide zaterdag roet in het eten van de 1800 triatleten die te water wilden voor de Ironman Western Australia. De organisatoren besloten het zwemonderdeel te schrappen en de atleten met 20 seconden in het verschil een kort stukje te laten lopen alvorens te beginnen met het tweede onderdeel 180 kilometer fietsen. Tenslotte moest bij 34 graden Celsius de marathon worden afgelegd.

De ingekorte race werd gewonnen door de Nieuw-Zeelander Terenzo Bozzone, die de afgelopen weken in internationale wedstrijden over de hele wereld (Mexico, Bahamas en Dubai) al zeges of tweede plaatsen behaalde. De Kiwi is in topvorm en bewees dat met titelprolongatie in Busselton. Zijn landgenoot Dougal Allan werd op zes minuten tweede.

De winst bij de vrouwen ging opnieuw naar Melissa Hauschildt, die bijtijds hersteld was van een blessure. De wedstrijd werd geopend door Els Visser. De Nederlandse traint al drie maanden in Australië, nadat ze in de Ironman Zwitserland afgelopen zomer verraste met een vierde plaats. Visser maakte in de aanloop naar haar tweede Ironman echter een flinke val, waardoor het lopen nog niet naar behoren gaat. Ze maakte daardoor op de marathon nog een terugval. Yvonne van Vlerken laadde zich nog een laatste keer op voor deze klus. Ook zij zat niet te wachten op een duathlon, maar eenmaal de knop om was ze voortdurend voorin te vinden. Op de marathon werden de prijzen verdeeld. Hauschildt was op dat onderdeel de sterkste voor Carrie Lester en de Zweedse Camilla Lindholm. Yvonne Van Vlerken eindigde op 19 minuten van de winnares als vierde. Haar Duitse vriend Per Bittner (met wie ze in juni volgend jaar gaat trouwen) finishte als achtste. De eindtijden waren door de haai gemiddeld een uur korter.

Later vandaag staat de allerlaatste Ironman van het jaar op het programma: in de Argentijnse stad Mar del Plata. Bas Diederen is een van de deelnemers.

UITSLAGEN 
IRONMAN WESTERN AUSTRALIA (AUS)

MANNEN ------------------------------
1 Terenzo Bozzone    NZL 7.12.30
2 Dougal Allan      NZL 7.18.07
3 Tim van Berkel     AUS 7.27.07
4 Cameron Brown     NZL 7.32.23

VROUWEN -----------------------------
1 Melissa Hauschildt   AUS 7.52.04
2 Carrie Lester     AUS 7.59.07
3 Camila Lindholm    SWE 8.01.59
4 Yvonne van Vlerken     8.11.02
Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst