XIAMEN (CHN) – Voor een triatleet leiden vele wegen naar Hawaii. In China bijvoorbeeld konden deelnemers aan de Ironman 70.3 van Xiamen zich kwalificeren voor het WK Ironman volgend jaar. Veelal kan dat alleen maar op hele triathlons, maar sinds de Chinese Dalian Wanda groep de Ironman Corporation heeft opgekocht, kan dat ook op de twee halve triathlons in China. In Xiamen wisten zodoende Edo van der Meer en Robert de Korte vandaag een startbewijs voor het Walhalla onder de triathlons te bemachtigen.

Voormalig prof Van der Meer startte voor het eerst als agegrouper. Samen met zijn collega-coach Robert de Korte (beiden van EDO-Sports) was hij naar China afgereisd met een Hawaii-ticket als doel. Bij het zwemmen en fietsen nestelden de Nederlanders zich vooraan. Op het hete en winderige loopparcours moesten ze een aantal Aziatische atleten voor laten gaan. Aan de streep finishten ze als dertiende en vijftiende, beiden tweede in hun categorie en met slot op zak. De winst ging naast de Australiër Sam Betten. De Ierse Eimear Mullan leverde een topprestatie door als derde overall binnen te komen.

Op Langkawi Island was de jaarlijkse Ironman van Maleisië. De Fransman Romain Guillaume boekte er zijn derde Ironmanwinst in drie jaar tijd. De Duitse Diana Riesler was beste vrouw. De wedstrijd werd gedomineerd door de Europeanen. Beste Nederlander was Ralf Leeuwenburgh.

UITSLAGEN 
IRONMAN 70.3 XIAMEN (CHN)

MANNEN ------------------------------
1 Sam Betten       AUS 3.49.18
2 Jiang Zhi Hang     CHN 3.56.49
3 Pengcheng Li      CHN 4.11.10

VROUWEN -----------------------------
1 Eimear Mullan     IRE 4.09.55
2 Haley Chura      USA 4.13.10
3 Imogen Simmonds    SUI 4.14.51
UITSLAGEN 
IRONMAN LANGKAWI ISLAND (MAL)

MANNEN ------------------------------
1 Romain Guillaume    FRA 8.32.54
2 Jens Petersen-Bach   DEN 8.36.44
3 Roman Deisenhofer   GER 8.40.45

VROUWEN -----------------------------
1 Diana Riesler     GER 9.19.01
2 Mareen Hufe      GER 9.27.23
3 Manon Genet      FRA 9.36.14
Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst