Het ETU EK van 2017 was een van de taaiste edities van Challenge Almere-Amsterdam. Harde wind en pittige regenbuien, bij ongekend lage temperaturen voor de doorgaans zo milde septembermaand, geselden de deelnemers aan de hele en de halve triathlon. De Junior Challenge moest een dag eerder zelfs worden omgezet in een zwemloop. Tegelijkertijd was het ook een snelle uitgave. Vele PR’s sneuvelden die zaterdag in de polder. Bij de mannen kwam er de gedroomde toptijd onder de acht uur en de snelste vrouw wist binnen de grens van negen uur te finishen.

Natte weersomstandigheden zorgen voor lekke banden en valpartijen. Racefavoriet Jan Raphael uit Duitsland is na materiaalpech al snel uit de wedstrijd. Jacob Veenstra valt hard, maar weet op karakter te finishen. De prijs voor snelste Almeerder gaat opnieuw naar Tjardo Visser.

In vliegende vaart gaat het naar Lelystad, als de wind op de dijk pal van achteren blaast.

Yvonne van Vlerken is gekomen voor niets minder dan de Europese titel. De strijd met landgenote Sarissa de Vries duurt tot de eerste kilometers van het looponderdeel. Daarna neemt de routinier de leiding in handen, om die niet meer af te staan. Europees zilver is er voor De Vries.

De Wit-Russische Maksimava eist het brons voor zich op. Bij de mannen duurt het gevecht nog langer. Evert Scheltinga geeft het thuispubliek lang hoop, pakt de nationale titel, maar moet het EK-podium uiteindelijk laten gaan en wordt vijfde. Ook de jonge Deen Høgenhaug komt te vroeg aan de leiding. Plek vier is zijn deel. Oude krijger Victor Zyemtsev uit Wit-Rusland heeft halverwege de marathon nog altijd hoop op de titel, tot de machtige versnelling van de Brit Joe Skipper hem uiteindelijk ook te machtig wordt. Brons is er voor de Sloveen Kovacic. Nederland pakt vier keer goud bij de Agegroupers.


Dit artikel verscheen ook in Transition Magazine #12
Beeld: Jose Hurcade / Challenge Almere-Amsterdam