BARCELONA (ESP) – Waar de meeste triatleten verlangen naar het einde van het seizoen, zit er op het lichaam van Yvonne van Vlerken geen rem. Nog maar drie weken geleden werd ze Europees kampioene in Almere, zaterdag was het wederom raak op de Ironman van Barcelona. In de Spaanse stad was ze opnieuw superieur aan de concurrentie. In deze vorm had ze ook op Hawaii nog ver kunnen komen, spraken insiders na afloop over de indrukwekkende race van de ‘Flying Blonde Dutch Girl’.

Van Vlerken hield de schade op het zwemonderdeel keurig binnen de perken. Als twaalfde op bijna vier minuten van de eerste leidster de Britse Kate Comber stapte ze uit de Middellandse Zee. Bij het fietsen leek ze de aansluiting snel te bewerkstelligen, de geheel in ‘pink’ gehulde proftriatlete kwam terug tot op 2.40 minuten van de nieuwe leidster Daniella Sammler uit Duitsland, maar in de tweede negentig kilometer liepen de verschillen hoog op in het voordeel van Sammler en de Oostenrijkse Lisa Hutthaler. Toen de marge bijna tien minuten dreigde te worden, vond Van Vlerken het welletjes. Ze zette zich aan het werk en bracht haar achterstand in de tweede wisselzone terug tot 6.20 minuten. Daarna vloog ze als vanouds over het marathonparcours langs de Spaanse kuststrook. Op het 23 kilometer-punt lag ze nog acht seconden achter op Sammler, die kort daarna haar koppositie verloor. Van Vlerken denderde door naar haar achtste Ironman-overwinning, naast zes Challenge-races. Bovendien dook ze voor de veertiende keer in haar carrière onder de negen uur, daarmee staat ze mijlenver voor op de concurrentie.

Hawaii stond dit jaar niet op haar programma, het is feitelijk de enige wedstrijd die op haar erelijst ontbreekt. Daar staat echter veel meer tegenover. Met de Europese titel in Almere en nu de laatste Ironman van het Europese seizoen, is het jaar voor de 38-jarige in Oostenrijk woonachtige triatlete meer dan volmaakt. Haar eindtijd van 8.46 kwam weer dichtbij haar besttijd ooit van 8.43 uur.

Ook Bas Diederen legde een goede race af. In een veld met bijna 100 pro-atleten kwam de Limburger tot een vijfde plaats. Die klassering dankte hij aan een sterk zwem- en looponderdeel. Bij het fietsen was de nummer drie van Maastricht wel alert, maar toch ontstonden er halfkoers grote tijdverschillen, die niet eenvoudig meer dicht te lopen waren. De wedstrijd werd gewonnen door de Fransman Antony Costes, die de hele wedstrijd voorop zat en zijn zege bovendien bekroond zag met een snelle 7.49.19 uur. Ook Bas ging sneller dan hij eerder op het EK in Frankfurt was.

UITSLAGEN 
IRONMAN BARCELONA (ESP)

MANNEN --------------------------------
 1 Antony Costes      FRA 7.49.19
 2 Mike Philips      NZL 7.52.50
 3 Viktor Zyemtsev     UKR 7.58.03
 4 Miquel Blanchart    ESP 8.02.03
 5 Bas Diederen         8.04.51
 6 Joe Skipper       GBR 8.15.17
 7 Horst Reichel      GER 8.16.10
 8 Marc Unger       GER 8.19.07
 9 Egor Vinogradov     RUS 8.22.24
10 Michael Rünz      GER 8.25.52


VROUWEN -------------------------------
 1 Yvonne van Vlerken      8.46.18
 2 Lisa Hutthaler     AUT 8.51.21
 3 Daniela Sammler     GER 8.55.11
 4 Katja Konschak     GER 8.57.12
 5 Kimberley Morrison   GBR 9.12.49
 6 Ewa Bugdol       POL 9.15.57
 7 Anna Lechowicz     POL 9.21.19
 8 Heidid Hyvärinen    FIN 9.22.41
 9 Ewelina Pisarek     POL 9.25.52
10 Lilia Baranovska    UKR 9.29.28
Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Ironman