KAILUA-KONA (USA) – Vooraf waren de ogen met name gericht op Jan Frodeno en Daniela Ryf: zou het hen allebei lukken om voor de derde keer op rij te winnen in Kona? En lange tijd leek het ook die kant op te gaan. Maar al snel tijdens het lopen werd duidelijk dat ‘Frodo’ geen hattrick zou gaan scoren. Zijn landgenoot Patrick Lange nam uiteindelijk het stokje over, en verbeterde en passant ook het wedstrijdrecord van Craig Alexander uit 2011 met twee minuten. Bij de vrouwen maakte Ryf alle verwachtingen waar en snelde in een sterke tijd naar een ruime winst.

Bij het zwemmen in Kailua Bay ging Josh Amberger ruim solo aan de leiding, met op een ruime minuut daarachter al Frodeno. Op die fiets bleef Amberger lange tijd vooruit, met Frodeno kort op zijn hielen. Daarachter wisten Sebastian Kienle en Lionel Sanders het gat naar de kop te overbruggen. Cameron Wurf wisselde nog als eerste, maar Sanders, Kienle en Frodeno volgden op luttele minuten. Sanders pakte vroeg de kop over, maar achter hem kampte Frodeno met hamstringproblemen. Al heel vroeg in de marathon moest hij gaan wandelen. Sanders leek vervolgens op de winst af te stevenen, maar werd op zo’n vijf kilometer voor de meet achterhaald door Lange. Kienle verzwakte in de slotfase en werd uiteindelijk nog voorbijgelopen door David McNamee. ‘Frodo’ wist van geen opgeven en vocht zich door de marathon heen, om uiteindelijk als 57e te finishen.

Bij de vrouwen werd de wedstrijd geopend door Lucy Charles en Lauren Brandon, met op zo’n twee minuten de achtervolgers aangevoerd door Haley Chura. Ryf volgde op 4,5 minuut. Op de fiets bleven Charles en Brandon vooruit, maar Ryf was inmiddels opgeklommen naar plaats drie – zij het dat het gat met de koploopsters lange tijd gestaag groeide. Pas in de slotfase van het fietsen overbrugde de Zwitserse het gat, om vervolgens in koppositie te wisselen. Daarna hoefde ze niet meer om te zien en snelde ze van iedereen weg. Charles wist de tweede plek vast te houden, achter haar vochten Sarah Crowley en Heather Jackson om de overgebleven podiumplaats. Pas diep in de marathon wist Crowley Jackson van zich af te schudden, maar de verschillen bleven klein.

Bij de paratriatleten was Jetze Plat by far de snelste; hij finishte in een tijd van 8.41.47. In de age-group wedstrijd heerste Rob Barel zoals verwacht bij de mannen 60-64 en groeide zijn voorsprong met iedere kilometer. Bij de tweede wissel was zijn voorsprong inmiddels al bijna een half uur. Uiteindelijk finishte hij bijna een vol uur voor zijn ‘naaste’ concurrent, Gregory Taylor. Ook Sione Jongstra pakte goud in haar age-group. In de veertigjarige geschiedenis van deze wedstrijd was het niet eerder voorgekomen dat drie Nederlanders de snelsten waren in hun age-group.
De snelste Nederlandse age-grouper was de in San Francisco woonachtige Derk de Korver, die als 56e overall over de meet kwam.

UITSLAGEN 
IRONMAN KONA (USA)


MANNEN --------------------------------
 1 Patrick Lange      GER 8.01.40
 2 Lionel Sanders     CAN 8.04.07
 3 David McNamee      GBR 8.07.11
 4 Sebastian Kienle    GER 8.09.59
 5 James Cunnama      RSA 8.11.24
 6 Terenzo Bozzone     NZL 8.13.06
 7 Andy Potts       USA 8.14.43
 8 Patrik Nilsson     SWE 8.18.21
 9 Ben Hoffman       USA 8.19.26
10 Boris Stein       GER 8.22.24

VROUWEN -------------------------------
 1 Daniela Ryf       SUI 8.50.47
 2 Lucy Charles      GBR 8.59.38
 3 Sarah Crowley      AUS 9.01.38
 4 Heather Jackson     USA 9.02.29
 5 Kaisa Sali       FIN 9.04.40
 6 Susie Cheetham     GBR 9.16.00
 7 Carrie Lester      AUS 9.19.49
 8 Liz Lyles        USA 9.20.31
 9 Annabel Luxford     AUS 9.20.58
10 Jocelyn McCauley    USa 9.21.08