Berteke de Jong is sinds 1 oktober werkzaam bij de NTB als coördinator jeugdzaken. In deze functie gaat zij invulling geven aan het verder stimuleren en het beoefenen van de triathlonsport door de jeugd, een belangrijk onderdeel van het beleidsplan van de bond. “Waar iets gebeurt op het vlak van jeugd en triathlon wil ik mensen, clubs en initiatieven verbinden.”

Berteke de Jong maakte in 2003 per toeval kennis met de triathlonsport toen ze voor haar studie aan de HALO een triathlon voor kinderen moest organiseren. Inmiddels is ze zelf fanatiek triatleet en is ze, bij de NTB als coördinator van de jeugd en de teamcompetities én met haar eigen bedrijf, fulltime werkzaam in de sport. De Jong was twaalf jaar gymleerkracht in het basisonderwijs en in haar nieuwe functie bij de NTB komen twee passies van De Jong – de triathlonsport en het stimuleren en beter laten bewegen van kinderen – op een mooie manier samen.

Alhoewel er steeds meer evenementen voor jeugd op de kalender verschijnen, is triathlon nog steeds vooral een sport voor volwassenen. De jeugd is dan ook een speerpunt in de Visie 2017+. “Het doel is om structureel meer jeugd tussen de 8 en 15 jaar te laten landen in de triathlonsport”, vertelt De Jong. “Er zijn al best veel initiatieven om kinderen kennis te laten maken met de sport, maar er zijn nog niet veel triatlonverenigingen met een jeugdafdeling. Daar zou iets aan moeten gebeuren zodat je enthousiaste kinderen ook structureel kunt binden aan de sport.”

Ze geeft als voorbeeld de evenementen voor de jeugd rondom grote evenementen als de Ironman Maastricht en de Challenge Almere. “Dat zijn heel mooie initiatieven, waar nu ook in regionale samenwerking wordt gekeken hoe je kinderen duurzaam kunt opvangen na hun eerste kennismaking met de sport. In aanloop naar het WK in Rotterdam is ook veel gedaan met ‘side events’, maar er zijn nog weinig mogelijkheden in de stad voor kinderen die graag bij een club willen trainen. Het doel is dan ook om meer faciliteiten voor jeugd bij verenigingen te bewerkstelligen. Dat hoeven niet per se alleen triathlonverenigingen te zijn, maar bijvoorbeeld ook samenwerkingen tussen triathlon-, zwem-, wielren- en atletiekverenigingen. Daarnaast komt er ook meer aandacht voor het opleiden van kader, want het trainen van jeugd is niet hetzelfde als het begeleiden van volwassenen.”

In haar functie als jeugdcoördinator hoopt De Jong triathlon voor jeugd beter op de kaart te krijgen. “Het Jeugd en Juniorencircuit is inmiddels bij velen bekend, maar dat is gegroeid naar een circuit voor kinderen die al ervaring hebben in de triathlonsport. Er wordt gestayerd en het gaat echt om de prijzen. Het zou mooi zijn als er nog meer laagdrempelige evenementen komen voor kinderen en dat er voor alle initiatieven die er al zijn een platform komt, bijvoorbeeld online.”

De Jong is als eerste begonnen met het in kaart brengen van de startsituatie. “Waar worden al wedstrijden georganiseerd, waar wordt al met jeugd gewerkt en in welke gebieden zien we potentie, maar ontbreekt het nog ergens aan? Van daaruit gaan we kijken wat we als bond kunnen betekenen voor organisaties of verenigingen om impulsen te geven aan kansrijke initiatieven. Bijvoorbeeld met de inzet van materiaal, kader of stimuleringsbudget. Met dank aan de subsidies rond het WK in Rotterdam heeft de bond een set jeugdfietsen en helmen kunnen aanschaffen om clinics te ondersteunen en zijn er mascottes ontwikkeld om de jeugdsport fysiek zichtbaarder te maken.”

Een van de bijeenkomsten tijdens het jaarlijkse NTB-congres op 18 november heeft als thema ‘Jeugd als speerpunt’. Organisaties en verenigingen die vragen hebben over jeugdzaken kunnen De Jong bereiken via berteke.de.jong@triathlonbond.nl

Over de auteur

Marcia Jansen

Freelance journalist | Schrijfster van de ‘De Hartslag van een ander’ | Triatleet sinds 2000 | Ironwoman sinds 2014 | Woonachtig met man en twee dochters op Salt Spring Island aan de westkust van Canada.

Gerelateerde berichten