Ruim 3500 atleten sloten zondag in Rotterdam het wereldkampioenschap triathlon af in de agegroup-races over de standaard- en sprintafstand. Nederland veroverde vijf gouden medailles op de standaard afstand en twee op de sprint afstand.

Het Oranje-contingent, 405 man en vrouw sterk in Rotterdam, was het meest succesvol op de standaard afstand. Vijf Nederlanders stonden na afloop op het hoogste treetje van het podium. Sione Jongstra was de sterkste in de categorie vrouwen 40-44. De triatlete uit Utrecht vocht een spannende strijd om met Sandra Wassink-Hitzert die met elf seconden achterstand beslag legde op de tweede plaats. Edwin Ophof profiteerde op het bochtige fietsparcours in Rotterdam optimaal van zijn achtergrond als wielrenner. De triatleet uit Raalte legde met een supersnelle fietstijd – maar liefst vier minuten sneller dan de rest – de basis voor de wereldtitel in de mannen 50-54 categorie. René Poppe eiste ruim drie minuten achter Ophof de zilveren medaille voor zich op.

Rob Barel beleefde een mooi weekend in Rotterdam. Hij was dagenlang in touw als toernooidirecteur, werd ondertussen opgenomen in de ITU Hall of Fame en wist op zondag ook nog eens wereldkampioen te worden in de mannen 60-64 klasse. De triatleet uit Overberg domineerde in alle drie de disciplines en had bijna acht minuten voorsprong op de nummer twee. Rob van Zanten maakte het feestje compleet door achter Barel als derde te eindigen. Nederland was erg succesvol in deze categorie, want Marijke Zeekant was bij de vrouwen – in alweer haar zestiende wereldkampioenschap – de concurrentie eenvoudig de baas. Ook Hans van der Linden (70-74) voegde in Rotterdam nog maar eens een titel toe aan zijn palmares. Hij zwom, fietste en liep de concurrentie op maar liefst tien minuten afstand.

Ook op de sprint afstand was er Nederlands succes. Jony Heerink nam tijdens het zwemmen in de Maas de leiding bij de vrouwen 30-34 en stond die vervolgens niet meer af. Ook Dirk Benschop was goed voor goud op de sprint. Hij finishte als eerste in de H75-79 categorie. Verder waren er in Rotterdam nog zilveren medailles voor Rob Kwaaitaal bij de mannen 45-49 op de sprint en voor Judy van den Berg D45-49 op de standaard afstand.