ROTTERDAM – Jorik van Egdom is er in Rotterdam niet in geslaagd zijn wereldtitel te prolongeren. De triatleet uit Veenendaal kwam na een inhaalrace als 27ste over de streep in het kampioenschap voor neosenioren.

Jorik van Egdom maakte al tijdens de persconferentie op donderdag duidelijk dat een goed resultaat vooral af zou hangen van zijn zwemonderdeel. De 22-jarige Nederlander kwam na 1500 meter in de achterhoede uit het water en verloor bijna twee minuten op de snelste zwemmers in de race. “De eerste ronde zwemmen ging nog goed, maar in de tweede moest ik lossen bij de grote groep. Ik kwam op een gaatje de wisselzone binnen en dan weet je dat het moeilijk wordt”, blikte Van Egdom na afloop terug op de race.

De triatleet uit Veenendaal probeerde op de fiets nog het een en ander recht te zetten, maar het was vechten tegen de bierkaai. “Ik heb vier ronden alles gegeven op de fiets, maar de groep waarin ik zat, werkte op een gegeven moment niet meer goed samen en dan weet je dat je niet zo door kunt gaan als je ook nog een snelle tien kilometer wilt lopen.”

Van Egdom realiseerde na al het beulswerk nog wel de tiende looptijd, maar het lukte hem niet meer in de buurt van de leiders te komen. “Het was heel gaaf om voor eigen publiek aan een wereldkampioenschap mee te doen, maar om zo je wereldtitel kwijt te raken, is wel heel zuur. Ik heb er even geen woorden voor”, klonk het teleurgesteld.

De wedstrijd in Rotterdam werd gedomineerd door de Fransen. De wereldtitel ging naar Raphael Montoya. Hij versloeg in de sprint op het blauwe tapijt zijn landgenoot Dorian Coninx. De derde plaats was voor de Australiër Luke Willian die met de Fransen aan de leiding ging, maar een tijdstraf van vijftien seconden moest uitzitten vanwege een onreglementaire wissel. Menno Koolhaas was op de 43ste plaats de tweede Nederlander in de mondiale titelstrijd.

De wedstrijd bij de juniorenvrouwen werd eerder op de dag gewonnen door Taylor Knibb die daarmee haar wereldtitel prolongeerde. De Amerikaanse had zestien seconden voorsprong op de Britse Kate Waugh en Fuka Sega uit Japan legde beslag op de bronzen medaille. Rani Škrabanja was op de veertiende plaats de beste Nederlandse op het WK. Zij finishte met iets meer dan twee minuten achterstand op de winnares. Quinty Schoens eindigde als tweede Nederlandse op de 32ste plaats en Rianne de Croock legde beslag op de 54ste plaats.