ALMERE – In een enorm spannende wedstrijd heeft Joe Skipper zich tijdens de Challenge Almere-Amsterdam gekroond tot Europees Kampioen Long Distance Triathlon. En dat deed de Brit in een geweldige tijd, onder de magische grens van 8 uur: 7.59.39. Dat was sinds 1999 niet meer gebeurd in Almere. Ook de vrouwenrace ging ontzettend hard en werd gewonnen door Yvonne van Vlerken in een nieuw wedstrijdrecord: 8.51.13. De lange afstand werd dit jaar voor de 37e keer in Almere, en herbergde voor de zesde keer in haar geschiedenis het Europees kampioenschap.

De omstandigheden van vandaag waren zwaar – harde wind en veel regen – en dat merkte de Britse Joe Skipper al snel. Het zwemmen is niet zijn sterkste onderdeel, hij had een paar minuten ingecalculeerde achterstand toen hij uit het Weerwater kwam en begon op de fiets aan een inhaalrace. Dat fietsonderdeel werd gedomineerd door de Deense Kristian Høgenhaug, maar die zou later tijdens het hardlopen terugvallen en vierde worden. Skipper harkte de ene na de andere tegenstander op, en vocht zich uiteindelijk terug in de top van de wedstrijd. Hij begon als vierde aan het looponderdeel. Maar daar begon het pas echt zwaar te worden, want halverwege kwam hij de Oekraïner Viktor Zyemtsev tegen. Kilometers lang liepen ze samen aan kop. “Dat was fysiek heel zwaar. Maar mentaal ook, omdat je niet los komt” aldus Skipper. Dat loskomen gebeurde vlak voor de laatste ronde van 7 kilometer toch nog. “Maar toen werd het al helemaal zwaar. Juist omdat ik wist dat Viktor vlak achter me lag en ook omdat ik wist dat het er om ging spannen of ik onder de 8 uur zou finishen. Uiteindelijk ben ik voluit gegaan en heb ik er een sprint uitgeperst.” Skipper kwam het stadion dan ook op volle snelheid binnen. “Het is geweldig om hier te winnen. Het was een prachtige race.” Uiteindelijk werd Viktor Zyemtsev tweede en de Slowaak Jaroslav Kovacic derde.

Het Nederlands Kampioenschap werd gewonnen door Evert Scheltinga, die vijfde overal werd in een tijd van 8.12.37. Vooraf werd hij gezien als overall podium kandidaat, maar al op de fiets had hij het zwaar. “Ik had eigenlijk geen enkel moment goede benen” zegt Scheltinga. “Aan de andere kant ben ik wel blij verrast dat ik na het fietsen nog zo goed kon lopen. Maar, die andere vier jongens zijn gewoon sneller.” Natuurlijk is hij tevreden met zijn vijfde plek en Nederlandse titel. “Het is geweldig om hier mijn derde Long Distance op deze manier te eindigen.” Tweede Nederlander en zevende overall werd Erik-Simon Strijk, direct daarachter gevolgd door Dirk Wijnalda die daarmee het NK-brons pakte.

Bij de vrouwen werd de wedstrijd door twee Nederlandse vrouwen gedomineerd. Zoals verwacht was het Sarissa de Vries die de wedstrijd hard maakte tijdens het zwemmen en fietsen, maar na ongeveer veertien kilometer hardlopen was het Van Vlerken die een aantal minuten achterstand goedmaakte en langszij kwam. Vanaf dat moment gaf Van Vlerken haar voorsprong niet meer uit handen. “Maar wat was ik vooraf zenuwachtig”, sprak ze direct nadat ze over de finish werd gekroond tot Europees kampioen, Nederlands kampioen en zich de nieuwe houder van het wedstrijdrecord mocht noemen. “Het was zeker twee, drie jaar geleden dat ik zo zenuwachtig was. Vooraf had ik natuurlijk een grote mond, dus het is geweldig dat ik het allemaal echt heb kunnen waarmaken.”
Tijdens het fietsen merkte Van Vlerken dat het erg zwaar was met de wind en regen. “Lekker Hollands weer. Toen besloot ik al me rustig te houden en te wachten op het hardlopen. En dat heb ik dus gedaan. Bedankt Almere. Wat een heerlijke wedstrijd.” De Vries werd uiteindelijk tweede; het podium werd gecomplementeerd door Hanna Maksimava uit Wit-Rusland.

De strijd om beste Almeerder werd bij de mannen gewonnen door Tjardo Visser. Youri Severin gaf de race eerder op, na lek gereden te hebben. Bij de vrouwen was het uiteindelijk Corine Nelen die achter Yvonne van Vlerken en Sarissa de Vries derde werd op het NK. Daarnaast kroonde ze zichzelf tot beste Almeerse.

Daarnaast stonden er zaterdag ook ruim 1200 atleten aan de start van de Middle Distance. Die wedstrijd werd uiteindelijk bij de mannen gewonnen door Milan Brons. Tweede werd de Deen Jeppe Hofman, en de Duitser Sven Wies derde. Bij de vrouwen was Hanneke de Boer de snelste, gevolgd door de Britse Dione Allen en Jorieke Casteleijn.

EK TRIATHLON ALMERE 
(Ironman afstand)

MANNEN -------------------------------
 1 Joe Skipper	     GBR 7:59:39	 
 2 Viktor Zyemtsev    UKR 8:03:14	 
 3 Jaroslav Kovacic    SLO 8:05:40	 
 4 Kristian Høgenhaug   DEN 8:08:40	 
 5 Evert Scheltinga      8:12:37	 
 6 Gustavo Rodríguez   ESP 8:19:09	 
 7 Erik-Simon Strijk      8:21:05	 
 8 Dirk Wijnalda        8:26:31	 
 9 Christian Altstadt   GER 8:27:57
10 Anton Blokhin     BLR 8:34:55
 
VROUWEN ------------------------------
 1 Yvonne van Vlerken     8:51:13	 
 2 Sarissa de Vries      9:09:44	 
 3 Hanna Maksimava    BLR 9:20:02	 
 4 Lina-kristin Schink  GER 9:27:42	 
 5 Lucie Zelenkova    CZE 9:34:02	 
 6 Simona Krivankova   CZE 9:35:15	 
 7 Sonja Škevin      CRO 9:44:44	 
 8 Julia Mai       GER 10:01:50	 
 9 Kristin Lie      NOR 10:08:43	 
10 Corine Nelen        10:11:05
Bronnen:
– Tim Moria
Challenge Almere-Amsterdam