Ze wonen verspreid over de hele wereld – in Barcelona, de Verenigde Staten en Maleisië – maar Dwight Senduk, Christina Draijer en Willehard en Jane Wortelboer hebben allemaal hetzelfde doel: vlammen op het WK in Rotterdam. Maar hoe doen ze dat, wonen, werken en trainen waar het heel ander weer is dan bij ons of waar de triathlonverenigingen niet voor het oprapen liggen? Marcia Jansen, zelf woonachtig in Canada, zocht het uit. Het werden gesprekken met de nodige herkenning van expats onder elkaar.


Zwemmen in de Middellandse zee, fietsen door het achterland van Barcelona en rennen over de boulevard. Dwight Senduk leidt het perfecte triathlonleven in Spanje.

Dwight Senduk woont al bijna twintig jaar niet meer in Nederland. Misschien hangt hij daarom wel zo aan zijn Nederlandse identiteit. “Hoe langer ik in het buitenland woon, hoe sterker dat wordt”, vertelt hij. “Ik vind het leuk om voor Nederland uit te komen en ik race ook wel eens in mijn Nederlandse outfit als dat niet verplicht is. Ik laat graag zien dat ik een Nederlander ben.”

“Ik vind het leuk om voor Nederland uit te komen en ik race ook wel eens in mijn Nederlandse outfit als dat niet verplicht is. Ik laat graag zien dat ik een Nederlander ben.”

De 40-jarige Senduk woonde de afgelopen twintig jaar in Frankfurt en Londen en verhuisde in november vorig jaar naar Barcelona. In Londen maakte de 40-jarige effectenhandelaar kennis met de triathlonsport. “Ik heb in het verleden aan wedstrijdzwemmen gedaan en ben daar op mijn zeventiende mee gestopt. Vervolgens heb ik een tijdje niets gedaan. Ik ging studeren, kreeg een baan bij een internationale bank in Frankfurt en ging veel uit. Maar toen de verantwoordelijkheden op mijn werk groter werden, had ik wel in de gaten dat ik dat op die manier niet lang vol zou houden. Sporten werd mijn uitlaatklep voor mijn stressvolle werk. De gezonde levensstijl en de discipline die daar bij komen kijken, hielpen me om beter te presteren in mijn werk.”
Door zijn verleden als wedstrijdzwemmer was de stap naar triathlon niet zo heel groot. “Ik had een collega op mijn werk die zich ingeschreven had voor een triathlon en zij vroeg me of ik ook mee wilde doen. Ze was behoorlijk ‘pushy’, dus uiteindelijk heb ik toegegeven. Ik ben acht jaar geleden begonnen met een klein beetje trainen en gaandeweg werd dat steeds serieuzer.”

In Londen werd hij aangestoken door het enthousiasme van de Britten voor de triathlonsport. “Triathlon is heel populair in Engeland, agegroupracing is enorm groot en wordt ook super gestimuleerd door de Britse bond. De kwalificatiewedstrijden voor EK’s en WK’s waren de seizoenshoogtepunten voor de leden van de club waar ik lid van was. Iedereen vindt het een enorme eer om voor TeamGB uit te komen. Je hoort vrijwel niemand over de hoogte van het inschrijfgeld en ze leggen graag 100 pond of meer neer voor een team trisuit. Als de Britten ergens enthousiast over zijn, hebben ze er geen probleem mee om daar geld aan uit te geven: in dit geval aan materiaal, training en wedstrijden.”

Na Frankfurt en Londen, woont Senduk nu met zijn vrouw in de oude binnenstad van Barcelona; in de wijk El Raval die direct grenst aan La Rambla. “Na jarenlang voor een bank te hebben gewerkt, was ik toe aan een sabbatical. Mijn broer is vier jaar geleden naar Barcelona verhuisd om daar een outdoor fitness business op te bouwen. Nadat we hem een paar keer hadden opgezocht, vonden we het daar zo leuk dat we besloten om te investeren in de onroerend goed markt in Barcelona die na de crash van 2008 weer aan het opkrabbelen was.”
Het stel heeft het prima naar hun zin in Barcelona. “Barcelona is fantastisch. Binnen een half uur zitten we in de heuvels buiten Barcelona, in Londen had ik daar op de fiets een uur en een kwartier voor nodig. En het verkeer is hier meer gewend aan fietsers dan in Londen waar wielrennen sinds de successen van Chris Froome populairder is geworden, maar toch een vrij nieuwe sport is. Hardlopen doe ik in de bossen en de heuvels van het Parc de Montjuïc of op de boulevard en zwemmen deed ik tot voor kort vooral in zee. Maar nu de watertemperatuur opwarmt en er meer kwallen zijn, ben ik naar het zwembad verhuisd. Het weer is hier natuurlijk ook perfect, al wordt het in de zomer wel heet. Daar stem ik mijn trainingen dan ook op af. Meestal ga ik ’s ochtends vroeg fietsen, in de middag zwemmen en ’s avonds als het afgekoeld is nog een stukje lopen. Ik houd me nog dagelijks bezig met de financiële markten want dat blijft een hobby van me en daarnaast heb ik zo’n vier uur per dag Spaanse les. Want ondanks de grote expat-community hier in Barcelona, is het voor ons belangrijk om zo snel mogelijk te integreren. Dus gecombineerd met zo’n vijftien uur trainen per week, vullen de dagen zich toch redelijk op.”

De afgelopen weken bereidde Senduk zich voor het op het WK in Rotterdam, waar hij uitkomt op de olympische afstand. “Normaal doe ik één a twee Ironman events per jaar, een halve en een hele, en één keer per jaar vertegenwoordig ik Nederland op een EK of een WK. Zo was ik twee jaar geleden in Kitzbühel, vorig jaar in Lissabon en dit jaar dus in Rotterdam. Ik heb er heel erg veel zin in. Het leukste vind ik dat mijn familie en vrienden nu komen kijken.”


Dit artikel verscheen ook in Transition Magazine #11

Lees ook de twee andere artikelen in deze miniserie:
Christina Draijer (USA)
Willehard en Jane Wortelboer (Thailand/Maleisië)