Over alle vier de wedstrijddagen gerekend waren er bijna 4600 atleten actief in Rotterdam, een voor Nederland ongekend hoog aantal. Niet alleen het aantal atleten is indrukwekkend, ook het aantal verschillende nationaliteiten: de deelnemers kwamen uit liefst 74 verschillende landen.

Sommige landen hadden een imposante ploeg afgevaardigd. Nederland als gastland uiteraard, maar we waren niet de grootste. Dat waren de Britten, die met bijna 900 man aan de start kwamen. Daarna volgden de Verenigde Staten met 576 atleten, en daarna pas de Oranje ploeg, met in totaal 519 atleten. Maar ook de Mexicanen, de Canadezen en de Aussies waren zichtbaar sterk vertegenwoordigd. Hieronder de top-tien in deelnemende landen:

In de medaillespiegel moest Nederland de Australiërs voor laten gaan en eindigden we op een vierde plaats. De Fransen deden het relatief goed: met een afvaardiging die minder dan 20% van het aantal Nederlanders telde, haalden zij toch nog een vijfde plaats in de medaillespiegel.

 

 LandGoudZilverBrons
1GBR202621
2USA131613
3AUS1074
4NED962
5FRA664
6GER336
7BEL324
8MEX3 2
9ITA221
10RSA21 

Officials
Ook qua officials was het een sterk internationale wedstrijd: de circa 70 ITU-officials die de wedstrijden hebben begeleid kwamen uit 28 verschillende landen. Uiteraard bestond een groot deel van de officialgroep uit Nederlanders (24 in totaal). Van de buitenlandse officials – die overigens de trip naar Nederland voor het overgrote deel zelf betaalden – waren het ook in dit geval de Britten, die met negen man de hofleverancier waren. De VS, Canada en Griekenland leverden elk 3 officials; Singapore, Australië, en Duitsland elk 2. Daarnaast waren er dus nog 20 andere officials uit evenzoveel landen van over de hele wereld.

één antwoord

 1. jan dijkstra

  Hulde voor de organisatie van de wedstrijden. En zeker ook voor de vrijwilligers.
  Ik heb maar één negatief punt: Ik heb me als Nederlander geschaamd voor de ongastvrijheid van de horeca rond de Veerhaven.
  Niet alleen omdat ze de openingstijden niet aangepast hadden, maar ook bleken ze heel slecht voorbereid te zijn op het grote aantal bezoekers. Slechte bevoorrading.
  Zaterdagmorgen tientallen bezoekers in de stromende regen buiten laten staan!!!
  Een blamage voor Rotterdam.