STOCKHOLM (SWE) – De achtste manche van de World Triathlon Series, die over drie weken tot een ontknoping komt in ons eigen Rotterdam, is vandaag een prooi geworden voor Jonathan Brownlee en Flora Duffy. Voor de Brit was het zijn eerste zege op WTS-niveau dit seizoen, en eentje zoals van de Brownlees mag worden verwacht: een sterk zwemonderdeel, aanvallend op de fiets en met een krachtig slotakkoord. Duffy schreef geschiedenis door als tweede vrouw vijf WTS-races in één seizoen op haar naam te schrijven. Ze staat er derhalve riant voor met de Grand Final in zicht.

Bij de mannen opende Richard Varga (who else) het zwemonderdeel in de Riddarfjärden. Maar dit keer werd hij kort gevolgd door Brownlee, Aaron Royle en Andrea Salvisberg. Op het fietsparcours moest Varga al snel passen en vormde zich een kopgroep van zes die al snel een minuut marge opbouwde en weg bleef van de achtervolgers, aangevoerd door Mario Mola. Direct in de wissel zette Brownlee iederen weg en begon de Brit solo aan de afsluitende 10 km. Royle en Nieschlag waren de enige die zijn tempo redelijk konden evenaren, maar zagen geen kans om hem nog bij te halen. Christian Blummenfelt wist in de eindsprint Pierre Le Corre nog net te verschalken.
Van de Nederlandse delegatie was Marco van der Stel op plaats 21 uiteindelijk de snelste. Van der Stel was als enige mee in de eerste achtervolgende groep, maar moest op het slotonderdeel veel concurrenten langszij laten gaan. Koolhaas en Van Egdom kwamen in de derde groep terecht en daarmee in een achterhoedegevecht.

Bij de vrouwen maakte Duffy alle verwachtingen waar. Ze kwam al kort na de leidende Britse vrouwen uit het water, en samen met Jessica Learmonth en Katie Zaferes wist ze direct na de eerste wissel een gaatje te slaan. Nadat Zaferes crashte in een bocht, gingen Duffy en Learmonth samen door, om met bijna drie minuten voorsprong aan het lopen te beginnen. Duffy trok meteen goed door en sprong weg van de Britse, die uiteindelijk nog het zilver wist vast te houden.
Maaike Caelers was de enige deelnemende Nederlandse vrouw, maar moest al vroeg de wedstrijd staken.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON STOCKHOLM (SWE)
(olympische afstand)

MANNEN --------------------------------
 1 Jonathan Brownlee   GBR 1:49:10
 2 Kristian Blummenfelt  NOR 1:49:28
 3 Pierre Le Corre    FRA 1:49:28
 4 Ryan Sissons      NZL 1:49:33
 5 Justus Nieschlag    GER 1:49:36
 6 Thomas Bishop     GBR 1:49:39
 7 Mario Mola       ESP 1:49:48
 8 Aaron Royle      AUS 1:50:14
 9 Andreas Schilling    DEN 1:50:26
10 Wian Sullwald     RSA 1:50:40

VROUWEN -------------------------------
 1 Flora Duffy      BER 2:00:09
 2 Jessica Learmonth   GBR 2:01:30
 3 Ashleigh Gentle    AUS 2:01:42
 4 Joanna Brown      CAN 2:03:04
 5 Yuko Takahashi     JAP 2:03:07
 6 Leonie Periault    FRA 2:03:08
 7 Claire Michel     BEL 2:03:22
 8 Kirsten Kasper     USA 2:03:29
 9 Alice Betto      ITA 2:03:49
10 Andrea Hewitt     NZL 2:04:05