STOCKHOLM (SWE) – In Stockholm vindt dit weekend de voorlaatste manche van de ITU World Triathlon Series plaats. Nederland wordt in de Zweedse hoofdstad vertegenwoordigd door Jorik van Egdom, Marco van der Stel, Menno Koolhaas en Maaike Caelers. De Series worden half september afgesloten met de Grand Final en het WK in Rotterdam.

De race in Stockholm is de laatste halte op weg naar de ITU Grand Final half september in Rotterdam, waar de beste triatleten ter wereld gaan strijden om de mondiale titels. Het Nederlandse team bereidde zich middels een hoogtestage in Font Romeu in de Franse Pyreneeën voor op de laatste twee World Triathlon Series-wedstrijden. “Jorik, Marco en Menno hebben een goed trainingsblok achter de rug om optimaal voor de dag te komen in het tweede deel van het seizoen”, vertelt coach Jordi Meulenberg. “Hun doel is om in Stockholm een top twintig klassering te halen.”

De Spanjaarden Mario Mola, de wereldkampioen van 2016, en Javier Gomez voeren de ranking aan bij de mannen. De Zuid-Afrikaan Richard Murray volgt op de derde plaats, maar ontbreekt in Stockholm. Marco van der Stel neemt met nog twee races te gaan de 57ste plaats in.

Maaike Caelers is de enige Nederlandse in de vrouwenrace. De Limburgse maakt haar comeback in de ITU World Triathlon Series. Met haar derde plaats in de World Cup race in het Hongaarse Tiszaujvaros liet Caelers eind juli zien weer op de weg terug te zijn. De Limburgse trainde de afgelopen weken ook op hoogte in Font Romeu en het is afwachten wat ze op hoogste niveau kan laten zien.

Bij de vrouwen gaat Flora Duffy, de huidige wereldkampioene, aan de leiding in de tussenstand. De triatlete uit Bermuda wordt op de ranglijst gevolgd door Asleigh Gentle uit Australië en Katie Zaferes uit Amerika neemt de derde plaats in. De Nederlandse Rachel Klamer staat op de zesde plek, maar zij komt na een drukke wedstrijdperiode niet aan de start in Stockholm om zich zo volledig op het wereldkampioenschap in Rotterdam te kunnen richten.

De vrouwenwedstrijd in Stockholm staat op zaterdag om 12.00 uur op het programma. De mannen starten een dag later om 15.00 uur.