MONTREAL (CAN) – Rachel Klamer reikte zondag in de World Triathlon Series -wedstrijd in Montreal tot dezelfde positie als bij de vorige WTS-manche, vorige week in Edmonton: zesde. De wedstrijd werd gewonnen door Ashleigh Gentle en Javier Gomez. Gentle hield Flora Duffy en Andrea Hewitt van de zege. Jomez versloeg Kristian Blummenfelt en Richard Murray, die daarmee net als zijn partner Klamer exact dezelfde klassering haalde als een week geleden in Edmonton.

Bij het zwemmen in Jacques Cartier Basin leidde Katie Zaferes vanaf de start. Met enkele seconden voor kwam ze uit het water, maar werd na de wissel al snel bijgehaald door haar achtervolgsters. In de eerste ronde ontstond een groep van achttien met daarin alle grote namen, die vervolgens de achtervolgers gaandeweg steeds verder achter zich wist te houden op het heuvelachtige parcours. Eenmaal begonnen aan het lopen trok Gentle meteen hard door en wist een gaatje van een kleine tien seconden te forceren in de eerste ronde. Alleen Duffy, Hewitt en Kirsten Kasper konden enigszins volgen, maar moesten toezien dat Gentles voorsprong groeide tot 23 seconden aan de meet.

Bij de mannen kwam het ook helemaal op het lopen aan. Bij het zwemmen geen echte verrassingen. Richard Varga leidde, zoals eigenlijk altijd, het zwemonderdeel, maar hij werd al kort gevolgd door Jonathan Brownlee, Aaron Royle en Ben Kanute. Daarachter was het veld behoorlijk uiteen getrokken, met onder andere Mario Mola en Murray op 52 seconden.
De leiders werden na het zwemmen bijgehaald door Gomez, Blummenfelt en Seth Rider. Het leidende zevental kwam met een ruime minuut voorsprong van de fiets af. Op het lopen gaf Gomez meteen het tempo aan, gevolgd door Brownlee. Achter hen trok Murray er hard aan, en schoof langzaam op naar vierde positie, totdat in de laatste ronde Brownlee verzwakte en Murray daar van kon profiteren.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON MONTREAL (CAN)
(olympische afstand) 

MANNEN --------------------------------
 1 Javier Gomez Noya   ESP 1:47:50
 2 Kristian Blummenfelt  NOR 1:48:05
 3 Richard Murray     RSA 1:48:42
 4 Jonathan Brownlee   GBR 1:49:04
 5 Raphael Montoya    FRA 1:49:11
 6 Jelle Geens      BEL 1:49:11
 7 Simon Viain      FRA 1:49:24
 8 Ryan Sissons      NZL 1:49:29
 9 Pierre Le Corre    FRA 1:49:33
10 Vicente Hernandez   ESP 1:49:37

VROUWEN -------------------------------
 1 Ashleigh Gentle     AUS 1:59:04
 2 Flora Duffy       BER 1:59:27
 3 Andrea Hewitt      NZL 1:59:48
 4 Joanna Brown      CAN 2:00:23
 5 Kirsten Kasper     USA 2:00:26
 6 Rachel Klamer        2:00:32
 7 Taylor Knibb      USA 2:00:51
 8 Yuko Takahashi     JAP 2:01:01
 9 Katie Zaferes      USA 2:01:14
10 Charlotte McShane    AUS 2:01:49