MAASTRICHT – Maastricht is zondag voor de derde keer het decor voor de Ironman Maastricht-Limburg. In totaal komen 1300 deelnemers uit 61 landen aan de start in Maastricht; 493 daarvan komen uit Nederland. Nederland is in de eliteraces vertegenwoordigd door vier Nederlanders: Bas Diederen, Erik-Simon Strijk, Martijn Dekker en Rahel Bellinga.

Bas Diederen gaat in Maastricht met nummer 1 van start. De Limburger schreef in 2015 geschiedenis door de eerste Ironman in Nederland op zijn naam te schrijven. Vorig jaar finishte de triatleet uit Susteren achter de Braziliaan Igor Amorelli en Marc Oude Bennink als derde en ook nu is hij weer favoriet voor het podium. Ook de twee andere Nederlanders, Erik-Simon Strijk, vorig jaar vierde, en Martijn Dekker, zijn kanshebbers voor een podiumplaats.

Rahel Bellinga gaat namens Nederland een gooi doen naar een topnotering in de vrouwenrace. In de voorgaande twee jaren was Nederland ruimschoots vertegenwoordigd op het podium. Yvonne van Vlerken won de eerste editie, met Sarissa de Vries en Carla van Rooijen op plaats twee en drie, en Tineke van den Berg was een jaar geleden goed voor de derde plaats. Favoriet voor de overwinning lijkt de Spaanse Saleta Castro die vorig jaar achter de Amerikaanse Mary Beth Ellis als tweede eindigde.

De mannenrace in Maastricht start zondag om 7.00 uur, 5 minuten later gevolgd door de vrouwen. De age-group atleten beginnen om 7.15 aan hun race. Het zwemonderdeel vindt plaats in de Maas, het fietsparcours leidt de deelnemers onder meer over de Bemelerberg, Geulhemmerberg en de Hallembaye. Het 42,2 km lange loopparcours tenslotte bestaat uit vier ronden van 10,5 km door de stad Maastricht. De finish van de winnaar op de Markt wordt rond 14.45 uur verwacht.

Ironman maakte vandaag overigens ook bekend dat Ironman Maastricht-Limburg ook de komende drie jaar nog op de kalender zal blijven staan.