PENTICTON (CAN) – Hard gefietst, maar niet hard genoeg gelopen. Yennick Wolthuizen was op het wereldkampioenschap run-bike-run in het Canadese Penticton niet bij te houden. Alleen op de run voor en na de 40 kilometer fietsen was de mondiale tegenstand dusdanig sterk, dat Wolthuizen buiten de top-tien viel. Hij finishte als dertiende, twee plaatsen voor nationaal kampioen Nils Pennekamp. Beide duatleten debuteerden op het WK. Pennekamp – afkomstig uit de baanatletiek – kende een matige start en liep en fietstee vervolgens lang achter de feiten aan. De winst ging naar de Fransman Benoit Nicolas, die de Spanjaard Emilio Martin en de Brit Mark Buckingham klopte. Nicolas was eerder in 2014 al wereldkampioen.

Wereldkampioene bij de vrouwen werd Felicity Sheedy-Ryan. De Australische klopte Margaret Garcia en titelverdedigster Emma Pallant, en heroverde daarmee de wereldtitel die zij in 2012 al eens eerder won.

Vreugde was er wel in het Oranje-kamp van bondscoach Armand van der Smissen, want eerder haalde Thomas Cremers uit Elst brons bij de junioren.

Ryan was de hele wedstrijd van voren te vinden. Al bij de eerste run ontsnapte een groepje van vier met naast Sheedy-Ryan ook Pallant, Sandrina Iles en Sara Dossena. Iles verloor de aansluiting in de wissel naar het fietsen, en eenmaal op de fiets waagde Sheedy-Ryan een ontsnapping. Een succesvolle gok, want ze hoefde daarna niet meer om te zien.

Bij de mannen bleef in de eerste run een grote groep van 13 bijeen, en ondanks diverse demarrages bleef deze groep bijeen op de fiets. Pas vlak voor de wissel wisten Emilio Martin en Nicolas weg te springen en weg te blijven. Om vervolgens een deel van hun voorsprong weer weg te gooien door hun fietsen niet correct weg te hangen. Tijdens de tweede run had Nicolas van hen twee de sterkste benen.

Het WK run-bike-run trapte het ITU Multisport Festival af. Later deze week volgen nog het WK crosstriathlon en het WK triathlon over de lange afstand.

UITSLAGEN 
WK RUN-BIKE-RUN PENTICTON (CAN)
(10L - 40F - 5L)

MANNEN --------------------------------
 1 Benoit Nicolas     FRA 1:54:05
 2 Emilio Martin      ESP 1:54:57
 3 Mark Buckingham     GBR 1:55:14
 4 Yohan Le Berre     FRA 1:55:33
 5 Benjamin Choquert    FRA 1:56:02

VROUWEN -------------------------------
 1 Felicity Sheedy-Ryan  AUS 2:03:57
 2 Margarita Garcia    ESP 2:05:14
 3 Emma Pallant      GBR 2:06:12
 4 Lucie Picard      FRA 2:08:10
 5 Sandrina Illes     AUT 2:09:52

MANNEN JUNIOREN -----------------------
1 Cameron Richardson    GBR  58:47
2 Jorge Andre Cabrera   MEX  59:08 
3 Thomas Cremers         59:13
4 Aiden Longcroft-Harris  CAN  59:15
5 Noritake Nagasho     JAP  59:30

VROUWEN JUNIOREN ----------------------
1 Delia Sclabas      SUI 1:05:14
2 Desirae Ridenour     CAN 1:06:58
3 Itzel Arroyo Aquino   MEX 1:08:05
4 Nanami Noguchi      JAP 1:12:35
5 Jasmine Feddema     CAN 1:14:56
Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union