HAMBURG (GER) – Het Nederlandse team heeft van zich doen gelden bij het eerste WK op de discipline mixed team-relay na de recente beslissinng van het IOC om deze discipline in Tokyo in 2020 in het Olympisch programma op te nemen. Ondanks dat het veld daardoor sterker was dan ooit, snelde de Oranje ploeg naar de derde plaats op het WK.

’s Morgens had de ploeg de volgorde nog omgegooid. In plaats van op safe spelen, gokten ze op een uitschieter. “Dat pakte meteen heel goed uit. Maaike Caelers begon en bracht ons meteen in de top-tien. Vervolgens pakte ik over en ik kon de aansluiting houden met de nummers drie tot negen”, aldus Marco van der Stel. “Rachel Klamer startte na mij en stoomde ontzettend sterk op naar de derde plaats, waarna Jorik van Egdom kon gaan lopen voor de winst. In een groepje van vijf haalde hij er de derde plaats uit.”

Vooraf mikte het Nederlands team op een plek bij de eerste acht; de derde plek kwam enigszins onverwacht en was daarmee extra mooi. Het Nederlandse team gaf aan de finish slechts negen seconden toe op de winnaars uit Australië. De VS werd nipt voor Nederland tweede.

Vanaf het startschot namen de VS en Frankrijk de leiding. In de tweede relay reden Kanute en Dorian Coninx weg van de rest en wisselden naar het lopen met elf seconden voorsprong, die ze behielden en doorgaven aan de vrouwen. Frankrijk zakte daarna terug na een tijdstraf door een wisselfout, waarna de VS in de persoon van Katie Zaferes aan de leiding kwam. Zaferes soleerde vooruit, met kort achter haar Joanne Brown, Ashleigh Gentle, Lucy Hall en Rachel Klamer in de achtervolging. De laatste relay zou dus de beslissing moeten brengen. In eerste aanleg leken de VS samen met Canada de leiding te nemen, maar Alexis Lepage gleed onderuit op de fiets en torpedeerde daarmee de podiumkansen voor de Canadezen. In de allerlaatste wissel was Australië met Jacob Birtwhistle als eerste weg, en behield de leiding. Van Egdom wist in de slotrun de Britten achter zich te houden en de derde plaats te pakken.

WK TEAM-RELAY TRIATHLON HAMBURG (GER)

TEAMS --------------------------------
 1 Australië          1.22.38
 2 Verenigde Staten      1.22.42
 3 Nederland          1.22.47
 4 Groot Brittannië      1.22.52
 5 Canada           1.23.04
 6 Frankrijk          1.23.49
 7 Zuid-Afrika         1.24.05
 8 Zwitserland         1.24.08
 9 Nieuw-Zeeland        1.24.11
10 Duitsland          1.24.26
Bronnen.
– Robin den Oudsten
International Triathlon Union