HAMBURG (GER) – De absolute topvorm om straks voor eigen publiek op de WK-finale in Rotterdam te schitteren ontbeert Rachel Klamer nog. Zaterdag werd ze in de vijfde wedstrijd om de World Triathlon Series, waarvan de finale dus in de Maasstad, tiende. Klamer moest een dikke minuut toegeven op wereldkampioene Flora Duffy. De Bermudaanse is hard op weg naar titelprolongatie. In de Duitse stad was ze op de sprintafstand een klasse apart. Bij het fietsen reed ze makkelijk weg van de concurrentie om haar voorsprong bij het lopen niet meer in te leveren. Duffy – ook ’s werelds beste in de crosstriathlon – won haar derde WTS-race op rij, na eerder in Japan en Engeland al succesvol te zijn. Voor Duffy was het haar vijfde WTS-zege in haar loopbaan. Na Klamer volgden Maya Kingma en Kirsten Nuyes op gepaste afstand. Morgen maken Klamer en Kingma deel uit van het Nederlandse team voor het WK Mixed Relay. Dat onderdeel wordt in 2020 toegevoegd aan het Olympisch programma.

Bij de mannen ondernam Marco van der Stel verwoede pogingen om de kopgroep vooraan kleiner te krijgen. Het mocht niet baten. De Nederlander stapte met een peloton van zo’n veertig man van de fiets voor een snoeiharde slotloop. Daarin was de Spanjaard Mario Mola net als vorig jaar de sterkste, dit keer voor de Australier Jacob Birtwhistle en de Kiwi Ryan Sissons. Van der Stel moest zijn inspanningen bij het fietsen bekopen; hij finishte als 35e. Jorik van Egdom kwam slecht uit het water en reed en liep daarna achter de feiten aan. Hij eindigde vijftigste.

De wedstrijden in de binnenstad van Hamburg werden gevolgd door liefst 150.000 toeschouwers, aantallen die in Nederland niet voorkomen.

ITU WTS TRIATHLON HAMBURG (GER)
(sprint afstand)

MANNEN -------------------------------
 1 Mario Mola       ESP  54.07
 2 Jacob Birtwhistle   AUS  54.19
 3 Ryan Sissons      NZL  54.22
 4 Vincent Luis      FRA  54.25
 5 Javier Gomez      ESP  54.27
 6 Dorian Coninx     FRA  54.28
 7 Richard Murray     RSA  54.31
 8 Léo Bergere      FRA  54.36
 9 Kristian Blummenfelt  NOR  54.39
10 Joao Pereira      POR  54.45

VROUWEN ------------------------------
 1 Flora Duffy      BER  59.00
 2 Ashleigh Gentle    AUS  59.31
 3 Laura Lindemann    GER  59.41
 4 Katie Zaferes     USA  59.42
 5 Jolanda Annen     SUI  59.49
 6 Andrea Hewitt     NZL  59:52
 7 Renee Tomlin      USA 1.00.03
 8 Charlotte McShane   AUS 1.00.05
 9 Kirsten Kasper     USA 1.00.05
10 Rachel Klamer        1.00.06 
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst