TISZAUJVAROS (HUN) – Maaike Caelers is weer helemaal terug in internationale competitie. Vandaag onderstreepte ze dat met een derde plaats in de World Cup race in Tiszaujvaros waar ze in de eindsprint nipt het brons pakte, op slechts zes seconden van de overwinning. De wedstrijd bij de mannn werd gewonnen door thuisfavoriet Bence Bicsak.

Caelers miste vorig jaar op een haar na de Olympische Spelen van Rio, na eerder wel in 2012 samen met Rachel Klamer in Londen voor Nederland te zijn uitgekomen. Caelers brak daarna mentaal en kampte met blessures. Ze besloot de sport een klein jaar lang te parkeren. Dit voorjaar kwam ze voorzichtig terug, maar op de ETU-cup in Holten gooide een valpartij bij het fietsen opnieuw roet in het eten. De ommekeer kwam vorige week in Hamburg, waar ze het Nederlandse team mede naar brons leidde op het WK Mixed Relay.

Vandaag werd ze op eigen kracht derde in de Hongaarse World Cup wedstrijd, het op één na hoogste niveau in de triathlonsport. In Hongarije moesten op zaterdag de triatleten eerst een halve finale doen; de beste tien kwalificeerden zich voor de finale op zondag. Caelers hield zich rustig in die eerste race, werd negende en dat was voldoende. Hoe anders was haar krachtexplosie in de finale. Na als twintigste uit het water geraakt, trapte de voormalig landskampioene hard door naar de kopgroep om als vierde de wisselzone in te schieten. Ze liep meteen vooraan, moest daarna nog op zoek naar een tweede adem waardoor ze halverwege als zevende doorkwam. Daarna zette ze alles op alles om de derde plaats te halen. “Brons staat me goed”, lachte Caelers na afloop.

Bij de mannen was Menno Koolhaas enige finalist. Hij kwam als elfde uit het water, maar miste de macht om aan te sluiten bij de kopgroep. Halverwege het fietsen moest Koolhaas de strijd staken vanwege een valpartij.

UITSLAGEN 
ITU WORLD CUP TRIATHLON TISZAUJVAROS (HUN)
(sprint afstand)

MANNEN --------------------------------
1 Bence Bicsak      HUN   54.58
2 Dimitry Polyanskiy   RUS   55.13
3 Ilya Prasolov      RUS   55.18
 
VROUWEN -------------------------------
1 Renee Tomlin      USA  1.00.45
2 Leonie Periault     FRA  1.00.46
3 Maaike Caelers        1.00.51
Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlno Union