ROTTERDAM – Bij de ‘Super Saturday’ van de Teamcompetities, bij de 010Triathlon in Rotterdam moest het NK sprinttriathlon vanwege blauwalg in de Willem Alexander roeibaan op het laatste moment worden afgelast. De wedtrijden gingen wel door, zij het in de vorm van run-bike-runs. Pas vrijdag kreeg de organisatie vanuit het Hoogheemraadschap en vervolgens het Stadhuis te horen dat er niet gezwommen mocht worden in de Roeibaan. Met veel improvisatievermogen vanwege het drukke wedstrijdprogramma – want immers veel opeenvolgende Divisiestarts – werd in het laatste etmaal voor de start een serie van run-bike-runs afgewerkt.

Bij de Eredivisie vrouwen kwamen drie teamgenotes van Ferro Mosae vooraan te zitten. Met voldoende voorsprong op de concurrentie besloot het Limburgse trio er geen wedstrijd meer van te maken. Gedrieen kwamen Sophie van der Most, Rani Skrabanja en Sarissa de Vries als winnaars over de streep.

Bij de mannen was de Belg Tim van Hemel de beste, voor de Duitser Jan Stratmann. Gerbert van den Biggelaar werd verrassend derde en beste Nederlander. Het team van Squadra pakte het dagklassement, en wist daarmee ook de leiding in het tussenklassement over te nemen van Triteam Rotterdam.

“Nu het zwemmen werd ingeruild voor het lopen, wisten we van tevoren dat daar winst te behalen was,” aldus Squadra-coach Koen de Haan. Zo geschiedde, en daarmee zette het team zichzelf direct op pole position op het parcours rond de roeibaan. Na de wissel naar de fiets barstte de koers echt los. De Haan: “Alle vijf onze atleten zaten halverwege het fietsen in de kopgroep. Er werd even naar elkaar gekeken en op dat moment demarreerde Mark Hamersma. Hij kreeg maximaal 40 seconden voorsprong en heeft twee van de vier ronden alleen op kop gereden. Uiteindelijk houdt hij na het fietsen 15 seconden over.” Tijdens de tweede run trok Squadra de eindoverwinning definitief naar zich toe. Met winst voor Van Hemel, een vijfde plaats voor Menno Koolhaas, een zesde voor Mark Hamersma en een twaalfde voor Neal Vaerenbergh was Squadra zaterdag veruit de beste in de teamuitslag.

RUN-BIKE-RUN ROTTERDAM
(2.5L - 20F - 5L)

MANNEN -------------------------------
 1 Tim van Hemel     BEL   57.48
 2 Jan Stratmann     GER   57.55 
 3 Gerbert van den Biggelaar   57.58
 4 Thomas Jurgens    GER   58.08 
 5 Menno Koolaas         58.12
 6 Mark Hamersma         58.14
 7 Tim Jacobs          58.15	 
 8 Daan Jacobs          58.17	 
 9 Ruben Geys      BEL   58.22	 
10 Wouter Dijkshoorn       58.24

VROUWEN ------------------------------
 1 Sophie van der Most     1.04.09
 1 Rani Skrabanja       1.04.09
 1 Sarissa de Vries      1.04.09
 4 Andrea Jochems       1.05.09	 
 5 Deborah Schouten      1.06.04	 
 6 Chantal Berga        1.06.36	 
 7 Sione Jongstra       1.06.37	 
 8 Tanya ten Velden      1.06.45	 
 9 Inge Heus          1.06.57	 
10 Rina Zijgers        1.07.07
Bronnen.
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Robin den Oudsten