UTRECHT / LEIDSCHE RIJN – Susie Cats deed bij de Utrechtse Vrouwentriathlon haar eerste triathlon, en bij dat debuut won ze meteen de langste afstand, de 1/8 triathlon. Dat gold niet voor de winnares op de kortere afstand, Femke Swier, maar het was wel weer de eerste triathlon na tien maanden blessureleed. Er stonden dus twee blij verraste winnaressen op het hoogste treetje van het podium. De zevende editie van dit evenement in en om de Haarrijnseplas en in het Máximapark, was weer zeer succesvol, met ruim tweehonderd enthousiaste deelneemsters en onder prima sport-omstandigheden.

Op de achtste triathlon lag Rianne Snel op kop toen ze aan het laatste onderdeel begon. Cats: “Ik had bij het fietsen veel vrouwen ingehaald en aan het eind iemand horen roepen dat ik tweede lag. Dat vond ik voor mijn eerste triathlon eigenlijk al heel mooi. Ik wist niet of inhalen zou gaan lukken, maar dat maakte niet uit: ik liep mijn eigen race. In mijn tweede looprondje haalde ik veel deelneemsters in, maar ik had geen idee of de nummer 1 daartussen zat. Pas toen ik de streep naderde, zag ik dat daar nog niemand achter stond. En toen hoorde ik mijn broer roepen: ‘Je hebt gewonnen!’”
Snel hield de tweede positie vast, Nelleke Baldé werd derde.

Cats was dan wel debutante, maar met een stevige sportieve achtergrond als roeister. Ook deed ze in de aanloop naar de Vrouwentriathlon mee aan de voorbereidende wisselclinic die Siosport (partner van de Vrouwentriathlon) organiseerde, over de overgangen tussen de verschillende sporten. “Wat ik daar heb geleerd, is hartstikke nuttig geweest – zonder die goeie tips had ik vast niet gewonnen,” zei ze daarover.

Op de kortere afstand ging de winst zoals gezegd naar Femke Swier, na een tien maanden durende ontsteking aan haar scheenbeenvlies. In die tijd had ze wel gezwommen en gefietst, maar lopen zat er niet in. “2,5 kilometer lopen was nog een aardige uitdaging. Dat het is gelukt, is voor mij al een hele overwinning!” Tweede werd Monique de Ruijter, derde Mariska Lugtenburg.

UITSLAGEN 
TRIATHLON UTRECHT

VROUWEN (ACHTSTE TRIATHLON) -----------
1 Susie Cats          1.17.40
2 Rianne Snel          1.18.16
3 Nelleke Baldé         1.20.22

VROUWEN (ZESTIENDE TRIATHLON)----------
1 Femke Swier           39.01
2 Monique de Ruijter       41.45
3 Mariska Lugtenburg       42.35
Bronnen / Links:
– Nienke Vijver
Vrouwentriathlon