Yokohama is de locatie van de derde wedstrijd uit de World Triathlon Series. Ook de tweede ronde van de ITU World Paratriathlon Series vindt dit weekend plaats in de stad aan de rand van Tokyo. Atleten werden op het vliegveld welkom geheten met “Welcome to Tokyo 2020”. Voor de meeste Nederlandse atleten nog vooral een doel aan de horizon.

Met de wereldkampioene van 2016 terug aan het front, krijgt de vrouwenwedstrijd zaterdag een extra dimensie. De Bermudese Flora Duffy miste door een blessure de eerste twee wedstrijden, maar in Yokohama is ze er weer bij. Dat geldt ook voor Andrea Hewitt uit Nieuw-Zeeland, die met twee zeges de ranglijst van de WTS aanvoert dit seizoen. Rachel Klamer staat momenteel zevende in de tussenstand. Bij de mannen maakt Jonathan Brownlee voor het eerst sinds de dramatische finale van de WTS 2016 in Cozumel, waar hij vlak voor de finish instortte, zijn opwachting. De Brit treft zaterdag zowel de winnaar van vorig jaar en huidige wereldkampioen Mario Mola als zijn Spaanse landgenoot en ranglijstaanvoerder Javier Gomez. Jorik van Egdom en Menno Koolhaas zijn de Nederlandse troeven, in de race over de Olympische afstand. De vrouwen starten in de nacht van zaterdag op zondag om 03.00 uur. De mannen komen even na zessen in de vroege zaterdagochtend aan de start.

Geert Schipper, de zilveren rolstoelatleet van Rio, is de belangrijkste Nederlandse kanshebber op een zege dit weekend in Yokohama. Schipper moet in de tweede race van de World Paratriathlon Series vooral afrekenen met de veteraan uit zijn klasse Bill Chaffey uit Australië, maar ziet ook een aantal andere bekenden terug, waaronder de Italiaan Achenza. Jetze Plat won in Gold Coast de eerste race van de cyclus. Daniël Knegt en guide Koen de Leeuw scoorden in die race hun eerste podiumplek in de WPS en mikken dit weekend opnieuw op een hoge klassering. Het duo heeft Tokyo 2020 op de radar en wil vooral op het WK in Rotterdam later dit jaar pieken. De paratriatleten starten in de nacht van vrijdag op zaterdag vanaf middernacht, Nederlandse tijd.

Livebeelden van de WTS zijn alleen te zien via een betaald account van TriathlonLiveTV. De World Paratriathlon Series races zullen gratis te zien zijn.