YOKOHAMA (USA) – In de derde WTS-wedstrijd van dit seizoen speelden de Nederlanders nog geen rol van betekenis. Rachel Klamer was op plaats twintig de best geklasseerde; Jorik van Egdom en Menno Koolhaas eindigden in de achterhoede. De winst in de regenachtige race in Japan ging wederom naar Mario Mola. Bij de vrouwen liet Flora Duffy zien weer helemaal hersteld te zijn van de blessure die haar de eerste twee manches aan de kant hield.
In de World Paratriathlon race was er gelukkig wel Nederlands succes: Geert Schipper pakte er soeverein het goud in de klasse PTHC. In de klasse van de visueel beperkten werd Daniël Knegt vijfde, op vijf minuten van de winnaar Dave Ellis.

Klamer kwam 45 tellen na de snelste zwemsters uit het water. Duffy zat meteen goed voorin en waagde vroeg in de wedstrijd een ontsnapping. Samen met Sophie Coldwell wist ze uit de greep van het achtervolgende tiental te blijven. Met een ruime minuut marge begonnen ze aan het lopen, waarna Duffy het eenvoudig kon afmaken.
Klamer zat samen met de winnares van de twee eerdere races Andrea Hewitt in de grote tweede groep. Klamer wist haar nog achter zich te houden, maar had niet de macht om zich – net als Ashleigh Gentle en Non Stanford – nog terug te knokken naar de top-tien.

Bij de mannen opende Jonathan Brownlee de wedstrijd, maar na de wissel vormde zich een grote groep van zo’n dertig atleten. Door valpartijen en ander mechanisch malheur op het natte en gladde parcours dunde de groep uit tot zo’n twintig man. Brownlee raakte nog betrokken bij een valpartij kort voor de tweede wissel, waarmee zijn kansen voor een goede klassering meteen verkeken waren. Om toch de wedstrijd af te kunnen maken, legde de Brit de laatste kilometer lopend af met zijn fiets op zijn nek naar de wissel, en liep vervolgens naar plaats 42. Jorik van Egdom finishte daar kort achter; Menno Koolhaas werd 46e en voorlaatste finisher. “Wauw, slechtste race tot nu toe in mijn triathlon loopbaan. Zwemmen was goed, fietsen… laten we het daar niet over hebben. Lopen? Tja…”, aldus Koolhaas op Twitter na afloop.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON YOKOHAMA (JAP)
(Olympische afstand)

MANNEN ------------------------------
 1 Mario Mola      ESP 1:48:15
 2 Fernando Alarza    ESP 1:48:23
 3 Kristian Blummenfelt NOR 1:48:26
 4 Henri Schoeman    RSA 1:48:29
 5 Andreas Schilling   DEN 1:49:14
 6 Rostislav Pevtsov   AZE 1:49:25
 7 Adrien Briffod    SUI 1:49:26
 8 Igor Polyanskiy    RUS 1:49:34
 9 Javier Gomez Noya   ESP 1:49:40
10 Gábor Faldum     HUN 1:49:43

VROUWEN -----------------------------
 1 Flora Duffy      BER 1:56:18
 2 Katie Zaferes     USA 1:58:09
 3 Kirsten Kasper    USA 1:58:17
 4 Sophie Coldwell    GBR 1:58:48
 5 Vicky Holland     GBR 1:58:50
 6 Ashleigh Gentle    AUS 1:58:57
 7 Non Stanford     GBR 1:59:04
 8 Jessica Learmonth   GBR 1:59:18
 9 Claire Michel     BEL 1:59:26
10 Natalie Van Coevorden AUS 1:59:32
Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union