ALMERE – Zes dagen na het Europees kampioenschap in het Duitse Sankt Wendel kunnen de Nederlandse duatleten zaterdag alweer aan de bak in Almere. In de Flevopolder gaan zij, samen met hun Belgische collega’s, een gooi doen naar de nationale titels op de lange afstand. België, een land met een van oudsher rijke duathlontraditie, wijkt zaterdag uit naar Almere voor de nationale titelstrijd. Dat zorgt voor een unieke situatie waarin de beste Nederlandse en Belgische duatleten in dezelfde wedstrijd met elkaar de strijd aangaan om de nationale titels. “Met de Belgische concurrentie erbij verwacht ik in ieder geval meer spanning”, vertelt technisch coördinator duathlon Armand van der Smissen. “Bij de mannen staat met Glen Laurens, Jan Petralia, François Humblet, Seppe Odeyn, Jan Meysmans en Koen Maris, een stel sterke Belgen aan de start. Ik denk zeker dat dat invloed gaat hebben op het wedstrijdverloop.”

De voornaamste kanshebbers voor de Nederlandse titel zijn Yennick Wolthuizen, Peter Res en Daan de Groot. De grootste tegenstand kan verwacht worden van Tibor Gijssen – mits hersteld van EK zes dagen eerder, master Coen de Wit en Alexander Picard. De masters Chris Brands, Edwin Ophof, Pim de Kok Christiaan Solleveld, Mark Muller en Emiel Pieterse mogen tot de outsiders voor een podiumplek gerekend worden.

De vrouwen hebben dit keer in Almere een eigen startserie. “Dit is heel erg positief, want zonder de invloed van de mannen in de wedstrijd, wordt het toch meer een ‘eigen race”, stelt Van der Smissen. Miriam van Reijen – die in Sankt Wendel als vijfde eindigde op het EK – is bij de vrouwen de topfavoriete. Ook Yvette van Wegen, Claudia Striekwold en Deborah Schouten zijn kandidaten voor het erepodium.

De vrouwen starten zaterdag tijdens de Duin Triathlon in Almere om 11.00 uur. De mannenwedstrijd begint om 11.20.