ST.GEORGE (USA) – Na de Challenge Gran Canaria over de halve afstand een paar weken geleden, flikte Alistair Brownlee het dit weekend weer. Hij won de sterk bezette Ironman 70.3 in het Amerikaanse St. George (Utah), in een nieuw parcoursrecord. Hij mag daarmee later dit jaar starten in het Ironman 70.3 WK en gelet op zijn prestatie mag de tweevoudig Olympisch kampioen daarmee meteen tot de favorieten gerekend worden.

Tijdens het zwemmen controleerde Brownlee en bleef in het zog van Ben Kanute, die als eerste de kant op krabbelde. Een groot aantal kanshebbers volgde op veertig seconden. Titelverdediger Sebastian Kienle volgde op twee minuten, Sanders op drie. De twee sterke fietsers zouden daar normaliter geen probleem mee hebben, maar nu was de situatie anders. Brownlee trok direct na de wissel solo weg. Kienle en Sanders vonden elkaar in de jacht op de koploper, maar konden de Brit niet achterhalen. Met drie minuten marge begon Brownlee aan het lopen en wist een straf tempo aan te houden. Sanders liep echter nog sterker en kwam terug tot op een ruime halve minuut, maar kon het gat net niet meer dichten.

Bij de vrouwen ging eveneens de winst naar een Brit: de regerend Ironman 70.3 wereldkampioene Holly Lawrence overklaste de Zuid-Afrikaanse Jeanni Seymour met een wire-to-wire overwinning. Ze wisselde met liefst zeven minuten marge, en kon op het slotonderdeel de teugels licht laten vieren. Seymour snoepte met de snelste looptijd van de dag nog ruim de helft van haar achterstand terug.

Aan de andere kant van de globe werd de Ironman in Port Macquarie gewonnen door David Dellow en Laura Siddall. Aan de westkust van Australië vond ook de Ironman 70.3 van Busselton plaats, waar Dan Wilson Craig Alexander op het lopen te snel af was. Bij de vrouwen on Katey Gibb. De wedstrijd in Busselton werd nog onaangenaam verrast. Terwijl het zwemonderdeel al lang en breed aan de gang was, werd er door een helicopter van de reddingsbrigade een haai gesignaleerd in de buurt van de Pier van Busselton. Een honderdtal deelnemers uit het achterveld werd veiligheidshalve uit het water gehaald. Voor de deelnemers aan de teamwedstrijd, die kort daarop te water zouden gaan, werd het zwemmen geschrapt.

In de Challenge-races in Italië en Portugal kwamen de Nederlanders er niet aan te pas. Yvonne van Vlerken moest genoegen nemen met een vijfde plaats in Rimini. Rahel Bellinga was in Lissabon op een dertiende plaats de beste Nederlandse.

UITSLAGEN 
IRONMAN 70.3 ST.GEORGE (USA)

MANNEN ------------------------------
1 Alistair Brownlee   GBR 3:41:58
2 Lionel Sanders     CAN 3:42:31
3 Sebastian Kienle    GER 3:46:20
4 Tim Don        GBR 3:48:26
5 Ben Kanute       USA 3:50:29

VROUWEN -----------------------------
1 Holly Lawrence     GBR 4:12:07
2 Jeanni Seymour     RSA 4:15:12
3 Ellie Salthouse    AUS 4:22:25
4 Rachel Joyce      GBR 4:25:46
5 Lesley Smith      USA 4:27:44
UITSLAGEN 
IRONMAN 70.3 PT. MACQUARIE (AUS)

MANNEN ------------------------------
1 David Dellow      AUS 8:15:35
2 Tim Reed        AUS 8:22:42
3 Clayton Fettell    AUS 8:30:02

VROUWEN -----------------------------
1 Laura Siddall     GBR 9:16:38
2 Michelle Gailey    AUS 9:44:15 
3 Jessica Mitchell    AUS 9:53:48
Bronnen / Links:
Ironman