Sporten en blessures. Ze lijken helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij een duursport als triathlon heb je niet zo zeer te maken met acute blessures zoals die in sporten als voetbal, hockey en basketbal voorkomen, maar meer met langzaam ontstaande blessures, door overbelasting. Deze blessures ontstaan voor het overgrote deel door het hardlopen, wat ook de meest blessuregevoelige sport is van de drie triathlondisciplines. Sportarts Guido Vroemen zet de belangrijkste bij triatleten voorkomende blessures op een rijtje en geeft tips om ze te voorkomen.

Scheenbeen

Veel beginnende triatleten zijn ook vaak beginnende hardlopers. Scheenbeenklachten kunnen ontstaan als het lichaam onvoldoende getraind is om de schokbelasting van het lopen goed op te kunnen vangen. Een veel voorkomende blessure heet ‘shin splints’ en kenmerkt zich door pijn die ontstaat tijdens het hardlopen aan de binnenzijde van het scheenbeen.

Knie

Ook de knie is een gewricht dat bij hardlopen verkeerd belast kan worden met een blessure als gevolg. Een veelvoorkomende blessure is het tractus iliotibialis frictiesyndroom (TIFS), beter bekend als lopersknie. De klachten bestaan uit een toenemende pijn bij hardlopen (er kan ook pijn zijn bij het fietsen) aan de buitenzijde van de knie.

Schouder

Schouderklachten kunnen ontstaan door een verkeerde zwemtechniek. Er kan sprake zijn van een geïrriteerde aanhechting van een pees rondom de schouder, maar er kan ook een slijmbeursontsteking ontstaan.

Achillespees

De achillespees is een zeer sterke pees die voor de aanhechting zorgt van de kuitspieren aan het hielbeen. Vooral bij looptrainingen met hoge snelheid wordt de achillespees echter flink belast. Pijntjes die dan in de achillespees ontstaan moet je echter niet negeren. Doe je dat wel dan kan een beetje pijn na de training, zich doorontwikkelen tot pijn tijdens de training die weg gaat tijdens de warming-up tot continu pijn.

Voet

Voeten worden zwaar belast en zijn daardoor gevoelig voor blessures, zoals een peesplaatontsteking/irritatie als gevolg van teveel rek op de peesplaat onder de voet. Ook standsafwijkingen van middenvoetsbeentjes en tenen kunnen klachten opleveren. Een blessure die vaak voorkomt is een stressfractuur (vermoeidheidsbreuk) van een middenvoetsbeentje. Dit is het gevolg van een langdurige belasting die te hoog is voor de sterkte van het bot.

Preventie

Gelukkig is er veel te doen om te voorkomen dat je zelf een blessure krijgt. Veel begint natuurlijk met een gedegen trainingsopbouw (zie ook pagina 6) met voldoende ruimte voor rust en herstel en een goede warming-up bij elke training. Verder is het belangrijk om eventuele pijn(tjes) niet te negeren en ze serieus te nemen. Het onderscheid tussen een pijntje en een blessure is soms moeilijk te maken. Aangezien hardlopen de meeste blessures oplevert, moet je hier extra alert zijn. Belangrijk is dat je hardloopschoenen koopt die bij jouw loopstijl en getraindheid passen en dat ze voldoende steun geven. Extra ondersteuning in de schoen met een paar aangepaste zooltjes is eventueel een optie.

Kuiten en scheenbenen kun je vaak ondersteunen door het dragen van compressiekousen, zoals Herzog Sportcompressiekousen die een relatief hoge druk leveren met een afnemend drukverloop van enkel tot knie. Deze compressie vangt de ‘klap’ van de landing op, waardoor de kans op kuit-, achillespees- en scheenbeenblessures afneemt. Door de compressiekousen nog tot geruime tijd na de training te dragen herstel je bovendien sneller en start je de volgende training weer met frisse benen. Compressiekousen kun je tevens dragen tijdens lange reizen om zware benen en vochtophoping rond de enkels te voorkomen.


Dit artikel verscheen eerder in Transition #8 (beginnersspecial).
Herzog is een Official Supplier van de NTB.