De puntjes op de ‘i’ zetten, kilometers maken, team building of gewoon voor de gezelligheid. Er zijn tal van redenen te bedenken om als triatleet of Run Bike Run atleet een trainingsweekend te houden. Voorwaarde is wel dat je dan goed kunt trainen. Miriam van Reijen schreef een minigids voor Mallorca en Jeroen Kreule verzamelde een aantal locaties dichter bij huis.


MALLORCA (Spanje)

Verblijf: hotel, camping, vakantiehuis
Wat: zwemmen, fietsen, lopen, cross
Reistijd: 2,5 uur

Met directe vluchten vanaf Amsterdam, Eindhoven en Brussel vlieg je in een kleine 2,5 uur naar Mallorca. Met de juiste vluchten kan er zelfs een trainingsweekend worden gedaan. Er wacht je een trainingsparadijs met strak asfalt, talloze uitdagende beklimmingen, de zee op loopafstand van je hotel en prachtige onverharde (trail)paden om urenlang rond te dwalen. En niet onbelangrijk: De Mallorcanen leven van het toerisme en houden zorgvuldig rekening met de duizenden fietsers die het eiland elk jaar overspoelen.

De beste uitvalsbasis
Port de Pollença in het noordoosten van Mallorca is de ideale uitvalsbasis voor een traininsgweekend. Het kleine havenstadje ligt direct aan een prachtig zandstrand. Van hieruit kun je zowel het vlakke binnenland in als direct op de pedalen voor een paar pittige bergen. Ben je er in het vroege voorjaar of in het late najaar dan is het niet ongewoon om verschillende profteams tegen te komen. Vergeet niet binnen te wippen bij Tolo’s. In dit Spaanse restaurant hangt de fiets waarmee Bradley Wiggins in 2015 het werelduurrecord verbrak. Met een beetje geluk loop je Sir Bradley zelf ook nog tegen het lijf.

De mooiste route
De bekendste beklimming van Mallorca is Sa Calobra. Of eigenlijk: afdaling. Want om deze 9 kilometer lange klim te kunnen doen zal je eerst af moeten dalen naar de zee. Beneden is er, na koffie en de beste cheesecake van het eiland, maar één weg terug: Omhoog. Start je in Pollença dan kun je een prachtige ronde maken via Lluc en Soller en terug via Caimari en Inca. Je pakt dan meteen het hoogste punt van Mallorca mee: Puig Major.

De beste koffie- en lunchstop
In het pittoreske dorpje Caimari opende in het voorjaar van 2017 de koffiebar Sa Ruta Verda. Nu al is het café bekend in de sportersscene. Niet alleen is de koffie uitzonderlijk goed, de Noorse eigenaar verkoopt ook zijn zelfgemaakte ‘no shit’ bars (ze zijn zelfs online te bestellen), die je mee kunt nemen op je tochten. Deze bars, zoveel mogelijk gemaakt van lokale ingrediënten, bevat letterlijk ‘no shit’ en bestaat enkel uit amandelen, gedroogde vruchten, zaden en cacoanibs. Nog meer trek? Ze verkopen ook overheerlijke bagels, zelfgemaakte (bananenwortel)taart en yoghurt met muesli.

De beste service-course
Een service-course is de opslagplaats van professionele teams voor al hun materiaal. In Port de Pollença runt de Britse Ottilie Quince een service-course – niet voor je fiets, maar voor de renner op de fiets. Hier boek je de beste sportmassages (Ouince werkte onder andere met Bradley Wiggins, Mark Cavendish en Emma Pooley), guided tours en vind je een scala aan originele t-shirts en sportvoeding. Vergeet vooral niet een ’50 shades of graze’ t-shirt mee te nemen.


EERBEEK (Gelderland)

Verblijf: Landal Coldenhove
Wat: zwemmen, fietsen, lopen
Afstand (vanaf Utrecht): 77 km

Het is misschien wel het mooiste gebied van Nederland: De Veluwezoom. Grofweg gelegen tussen Arnhem en Apeldoorn, niet ver van Nationaal Park De Hoge Veluwe. De Veluwezoom is het oudste Nationale Park van Nederland, met veel bossen en heidevelden en hier en daar een zandverstuiving. Met een oppervlakte van 5.000 (!) hectare is het bovendien één van de grootste, aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Kortom, een ideale plek om een trainingsweekend met triathlonclub of -team te beleggen.

De Posbank, onderdeel van de Veluwezoom, ligt 90 meter boven NAP. Niet voor niets is dit obstakel, samen met de Grebbeberg, opgenomen in de wielerwedstrijd Arnhem-Veenendaal Classic. Goede uitvalsbasis voor een weekeinde in dit gedeelte van Nederland is Landal Coldenhove in Eerbeek. Leden van Trivana, een triathlonvereniging uit Weesp, verbleven hier afgelopen maart naar volle tevredenheid. Ze kwamen vooral naar de Veluwe om te fietsen en hard te lopen – routes met uitdagende klimmetjes zijn er genoeg. Ook werd er gebruik gemaakt van het zwembad; om baantjes te trekken, maar ook voor spinning op een aquabike. Het vakantiepark heeft ruim 350 bungalows en bijna 200 campingplaatsen. En er is veel te beleven voor de kinderen. Iedereen kan dus mee.


BERGEN OP ZOOM (Noord-Brabant)

Verblijf:Stayokay Hostel
Wat: fietsen, lopen, cross
Afstand (vanaf Utrecht): 110 km

Ze zien er uitnodigend uit, de hangmatten in de tuin van Stayokay Bergen op Zoom. Maar het is natuurlijk helemaal lekker liggen na een dagje fietsen of een rondje hardlopen in de omgeving. Stayokay ligt in de Brabantse Wal in West-Brabant, op de grens met Zeeland en Vlaanderen. Meest opvallend in dit landschap is de zogenaamde steilrand, een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolder. Deze steilrand bereikt hoogten tot ongeveer 20 meter boven NAP. Dat betekent toch even klimmen, zowel op de fiets als hardlopend.

Net als veel andere Stayokays ligt dit hostel midden in het groen. De verschillen in het landschap zijn groot: van bossen en heidevelden tot stuifduinen en polderlandschappen. Vanuit het hostel zijn verschil-lende fiets- en mountainbikeroutes uitgezet. Voor twee mountainbikeroutes vormt het hostel zelfs start- en eindpunt: Het 13,6 kilometer lange rondje De Bergse Heide en de 16,3 kilometer lange ronde Boslust. Ruime 2-, 4- en 6-persoonskamers met stapelbedden, voorzien van eigen douche en toilet, maken onderdak voor grote groepen mogelijk. Ook zijn er zalen voor teamoverleg, sportmassages en opslag. Aan het einde van de dag is het dan tijd om te relaxen. In een hangmat bijvoorbeeld. Boeken kan nu met een mooie korting via de NTB.


SITTARD (Limburg)

Verblijf:Watersley Sports & Talentpark
Wat: zwemmen, fietsen, lopen, cross
Afstand (vanaf Utrecht): 162 km

Wie een trainingsweekend op het Watersley Sports & Talentpark vlakbij Sittard belegt, weet één ding zeker: Je bevindt je in gezelschap van ’s lands meest talentvolle triatleten. Veel NTC-atleten verblijven er in het vorig jaar geopende NTB-atletenhuis op het park. De faciliteiten van Watersley zijn echter niet alleen toegankelijk voor topsporters, maar voor alle sporters. In het landelijke gebied is geen gebrek aan loop- en fietsmogelijkheden. In de directe omgeving (Geleen, Sittard, Born) kan tevens worden gezwommen, zowel binnen als in open water. Binnen een straal van drie kilometer bevindt zich de zogenaamde Sportzone Limburg, met onder meer een veilige wieleromgeving, een atletiekbaan en het Topsport Expertise & Innovatiecentrum.

Watersley zelf ligt op een parkachtig landgoed van bijna dertig hectare. Op dit landgoed bevindt zich zelfs een MTB-parkoers met zogenaamde Rockgarden, met de nodige hoogteverschillen, verschillende ondergronden en lastige bochten. Het is aangesloten op regionale mountainbikeparkoersen. Ideaal voor crosstriatleten. Verder beschikt Watersley over een restaurant, een fitnessruimte, een afgesloten fietsenstalling en een plek om fietsen schoon te maken. Wie wil, kan door Watersley een programma laten samenstellen, inclusief sportmaaltijden en begeleiding.


BÖDEFELD (Duitsland)

Verblijf:Hotel, camping, vakantiehuis
Wat: fietsen, lopen, cross
Afstand (vanaf Utrecht): 290 km

Maak je borst maar nat. In de omgeving van Bödefeld is geen meter vlak. Met vijf kilometer aan pistes kun je hier in de winter zelfs skiën. De meeste triatleten zijn echter niet geïnteresseerd in sneeuw: Ze willen zwemmen, fietsen en lopen. Het geeft echter wel aan dat er flinke hoogteverschillen zijn. Leden van TC Twente gaan elk jaar een weekend naar Bödefeld, een dorpje met iets meer dan duizend inwoners in het Sauerland, op ongeveer twee uur rijden van Twente. De Twentse triatleten komen hier voornamelijk om te fietsen op de vele prachtige routes met mooie klimmetjes. Bijvoorbeeld de klim naar Altastenberg, een dorp op 800 meter hoogte. Niet zo steil, maar wel een kilometer of tien lang.

Het bosrijke Sauerland beschikt bovendien over een aantal langeafstandspaden louter voor fietsers, zoals de Rurhtal Radweg (230 kilometer) en de Sauerland Radring. De Sauerland Radring is aangelegd op een voormalig spoortracé en is 84 kilometer lang. omgeving van Bödefeld is trouwens ook ideaal voor hardlopen: Veel onverharde paden met soms heel erg steile klimmetjes, echte kuitenbijters. Het overnachtingsaanbod is enorm, pensions, hotels, campings en grote vakantiehuizen. En de bakker in Bödefeld bakt heerlijk vers brood.


LA ROCHE EN ARDENNE (België)

Verblijf:Vakantiehuis
Wat: fietsen, lopen, cross
Afstand (vanaf Utrecht): 277 km

Goed asfalt, flinke bossen, rustige wegen, behoorlijke hoogteverschillen en kleine dorpjes met gezellige terrasjes. Veel triatleten beschouwen de Belgische Ardennen als één van de beste plekken voor een trainingsweekend. De Belgische Ardennen is een laaggebergte, maar telt tal van verraderlijke klimmetjes. Onder andere Hellas Triathlon uit Utrecht is een vaste bezoeker van deze gevarieerde sportregio. Twee keer per jaar wordt een trainingsweekend in de Ardennen gehouden. In het voorjaar wordt er vooral op de weg gefietst, in het najaar stappen de meeste atleten op een mountainbike.

Naast de goede trainingsmogelijkheden heeft de Belgische Ardennen nog een ander pluspunt: Er zijn veel grote vakantiehuizen beschikbaar die ook nog eens betaalbaar zijn. Een huis voor een man of dertig huren? Het is in de Ardennen geen probleem. En de prijzen liggen ook nog eens een stuk lager dan voor verglijkbare accommodatie in Duitsland of Nederland moet worden afgerekend. Afgelopen jaar verbleef Hellas dan ook in een groot huis bij La Roche en Ardenne, een eeuwenoud stadje mét kasteel aan de oever van de Ourthe. Daarmee werd rekening gehouden met de leden die graag willen trailen. Want ook daarvoor zijn de Ardennen de bestemming bij uitstek.


DIEKIRCH (Luxemburg)

Verblijf:Camping Nommerlayen
Wat: zwemmen, fietsen, lopen, cross
Afstand (vanaf Utrecht): 320 km

Heuvels, groene plateaus en pittoreske dorpjes: Dat is Luxemburg in een notendop. Goede uitvalsbasis voor een trainingsweekendje is camping Nommerlayen, op zo’n drieënhalf uur rijden van Utrecht. Deze camping heeft iets wat vrijwel geen enkele camping heeft: Een 50 meter bad met schuifdak, gratis toegankelijk voor gasten. Nommerlayen ligt in het hartje van het groothertogdom. Naast de mogelijkheid tot kamperen biedt de camping vakantiehuizen van verschillende grootte voor als het weer nog wat minder warm is. Atleten van TV Cerberus uit Nijmegen verbleven er in mei. Het zwembadwater was nog fris, maar met wetsuit aan kon er prima worden gezwommen.

De camping, vernoemd naar het gelijknamige wandelgebied, ligt een paar kilometer ten zuiden van Diekirch. Het stadje aan de oever van de Sûre beschikt over een atletiekbaan die vrij toegankelijk is. Ook fietsend komen triatleten aardig aan hun trekken. De oostkant van het kleine land heeft geen supersteile klimmetjes, maar toch zijn er voldoende heuvels voor een stevige training. Bovendien zijn door het hele land mountainbikeroutes uitzet. Bij de receptie is een gids verkrijgbaar waarin alle routes uitgebreid worden beschreven. Nommerlayen verhuurt ook mountainbikes. Afwisseling gegarandeerd dus.


Dit artikel verscheen eerder in Transition #8.