ARNHEM – Onder heerlijke weersomstandigheden hebben zondag liefst 252 triathlon-teams het seizoen 2017 geopend in Arnhem. In en rond zwembad Klarenbeek was het een komen en gaan van vier- of vijftallen, die voor hun team of vereniging de eerste punten wilden scoren bij aanvang van de Teamcompetities 2017. De coördinatoren van de Teamcompetities Triathlon heeft voor dit jaar liefst twee wedstrijden uitgekozen waar alle teams samen uitkomen: vandaag in Arnhem en hartje zomer op de Willem-Alexanderbaan in Rotterdam. Nooit eerder werd in Nederland met zoveel triathlonteams op één locatie gestreden om de punten voor het klassement. De ‘Super Sunday’ in Arnhem mocht in ieder geval een bijzonder geslaagde opening van de Teamcompetities 2017 genoemd worden.

’s Ochtends vroeg openden de teams in de Pioneer 4eDivisie de wedstrijddag, die uitmondde in de apotheose bij de Eredivisie. Op een achtste triathlon was het de bedoeling dat de teams zo lang mogelijk bij elkaar bleven. Bij de mannen in de Eredivisie telde de tijd van het vierde teamlid over de streep, bij de vrouwen en alle lagere Divisieteams de derde aankomende.

Winnaars werden de teams van Squadra Eindhoven en Ferro Mosae Maastricht. Squadra – met onder meer Menno Koolhaas en Marcco van der Stel – bleef landskampioen Triteam Rotterdam ruim voor. Derde werd het jonge team van Canyon Fusion/Edo Sports. Het Eindhovense team begon met een sterk zwemonderdeel en pakte daar de leiding in de wedstrijd. Deze voorsprong bouwde het team uit tijdens het fietsonderdeel, waarna de overwinning veilig werd gesteld met de snelste looptijd van de dag.
Bij de vrouwen nam Rachel Klamer haar teamgenotes van TC Twente op sleeptouw voor de tweede plaats achter Ferro Moase met onder meer Danne Boterenbrood en Sarissa de Vries. Het vrouwenteam van TC Twente wist zich gesterkt door de inbreng van Rachel Klamer, die haar clubgenoten op sleeptouw nam en met haar team een mooie tweede plaats in de wacht sleepte. Klamer, het uithangbord van de Nederlandse triathlonsport, maakte ruimte voor een Eredivisie-optreden in haar drukke internationale programma.

Er was zondag een grote verscheidenheid van atleten bij de start van de competities. Van debutanten tot de Nederlandse top, recreanten en (semi-)professionals, jong en ouder, man en vrouw, iedereen trof elkaar tijdens ‘Super Sunday’. Voor veel mannenteams in de Pioneer 4eDivisie en vrouwenteams in de Schuiteman 2eDivisie was het de vuurdoop.

UITSLAGEN 
TEAMTRIATHLON ARNHEM
(Achtste triathlon)

MANNEN ------------------------------
 1 Squadra Eindhoven      51.05
 2 Triteam Rotterdam      52.33
 3 Edo Sports/Canyon      52.39
 4 TC Twente          52.54
 5 Trimates           53.05
 6 Davilex           53.26
 7 TT Weesp           54.11
 8 Hellas Utrecht        54.25
 9 Kijani            54.33
10 Step One           54.37
 
VROUWEN -----------------------------
 1 Ferro Mosae         57.49
 2 TC Twente          59.37
 3 Kijani           1.00.31
 4 Hellas Utrecht       1.00.51
 5 Tri-Fa           1.02.21
 6 Challenge/TVA       1.02.43
 7 De Dolfijn         1.02.58
 8 Triteam Groningen     1.03.06
 9 AV Impala         1.04.26
10 TT Weesp          1.06.21
Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Berteke de Jong
– Foto’s: Sonja Jaarsveld
Runnersworld Teamtriathlon Arnhem