In de Australische badplaats Gold Coast vindt komend weekend de tweede ronde plaats van de World Triathlon Series. Rachel Klamer is daar met een vierde plaats in Abu Dhabi vorige maand goed aan begonnen. Jorik van Egdom ondervindt nog teveel hinder van een valpartij vorig weekend in Nieuw-Zeeland en is terug naar Nederland gereisd. De Nederlandse paratriatleten zijn ook in Gold Coast, voor hun eerste van drie races uit de nieuwe World Paratriathlon Series. Paralympisch kampioen Jetze Plat opent er zijn seizoen.

Rachel Klamer begon haar seizoen met consistente resultaten in de top-vijf van elke race waaraan ze deelnam. De opening van de World Triathlon Series leverde in Abu Dhabi een vierde plek op, en die klassering verdedigt Klamer zaterdag in Australië. Vorig seizoen wist Klamer in Hamburg al een keer het podium te bereiken in een wedstrijd in de World Triathlon Series. Vorige week eindigde de Nederlandse atlete als vijfde in een World Cup in New Plymouth.

Klamer is de enige Nederlandse deelnemer aan de WTS aankomend weekend. Jorik van Egdom stond ook op de startlijst, maar moest zich deze week noodgedwongen afmelden als gevolg van de valpartij die hij vorige week in New Plymouth meemaakte. Van Egdom is intussen terug in Nederland om te herstellen.

Nieuw op de ITU-kalender zijn de World Paratriathlon Series. Met drie wedstrijden, in Gold Coast, Yokohama en Edmonton plus het WK in Rotterdam wordt steeds nadrukkelijker de kalender van de World Triathlon Series gevolgd. Jetze Plat is de belangrijkste Nederlandse blikvanger in Gold Coast. De Paralympisch kampioen richt zich net als afgelopen jaren zowel op handcycling als triathlon en heeft in de laatste discipline dit jaar grote doelstellingen. Plat wil zijn wereldtitel van afgelopen jaar in Rotterdam prolongeren en deelnemen aan de Ironman op Hawaii. Daniël Knegt en guide Koen de Leeuw waren er vorig jaar ook al bij in Rotterdam en beginnen dit weekend hun kwalificatiecampagne die opnieuw moet leiden tot WK-deelname. Odette van Deudekom begint opnieuw als paratriatlete, nadat ze zich de laatste jaren volledig op het wielrennen richtte. De visueel gehandicapte atlete komt met guide Linda van Vliet, die de afgelopen jaren Joleen Hakker begeleidde in actie. Maurits Morsink maakt zijn debuut. De man die vorig jaar tijdens de open race van het WK in Rotterdam de sport definitief ontdekte, gaat het nu op het hoogste niveau proberen.

Zowel de paratriatleten als de deelnemers aan de World Triathlon Series leggen in Gold Coast een sprintafstand af. De WPS starten vrijdagavond laat (Nederlandse tijd) en zijn voor het eerst via een beperkte livestream te volgen via de site van TriathlonLive TV. Rachel Klamer komt zaterdag in actie. De start is gepland om 5 over 6 in de Nederlandse ochtend. Live-beelden zijn alleen te zien via een betaald account van TriathlonLive TV.