Wie ben je / wat doe je?
De triathlonsport is in Friesland stevig in ontwikkeling. De Stichting Triathlon Friesland is opgericht om de triathlonsport in de provincie te stimuleren en verder te ontwikkelen. Dit om zoveel mogelijk sporters kennis te laten maken met deze mooie tak van sport. Het bestuur van de stichting houdt zich al gedurende elf jaar bezig met het organiseren van de Triathlon in Stiens.
Al twee maal heeft de organisatie in Stiens een zogeheten 2eDivisie-wedstrijd van de NTB gefaciliteerd in Stiens en afgelopen jaar waren de triatleten van de 1eDivisie aanwezig in Stiens.

Een ander onderdeel van de stichting is de Try Triathlon. In 2017 wordt de ‘Try Triathlon’ georganiseerd om atleten kennis te laten maken met de triathlon door middel van leuke en uitdagende clinics. De bedoeling is om ze in 15 weken tijd de basisbeginselen van de triathlonsport bij te brengen met als afsluiting deelname aan de Triathlon Friesland in Stiens op 1 juli aanstaande.

Verder is er in 2016 voor het eerste een schooltriathlon georganiseerd. Er hebben ongeveer 60 leerlingen meegedaan. Heel leuk en positief om de jeugd enthousiast te maken voor de
uitdagende triathlonsport. Door de grote belangstelling is besloten om dit onderdeel te verplaatsen naar de vrijdagavond voorafgaand aan de wedstrijddag.
Andere activiteiten van de stichting is het organiseren van borstcrawl clinics, wetsuit pasdagen en presentaties op het gebied van de triathlonsport.
Al met al is de Stichting Triathlon Friesland een brede organisatie met heel veel enthousiaste vrijwilligers.

Waarom ben je ambassadeur van het WK Triathlon?
Johanna Noot is voorzitter van de stichting en al een aantal jaar betrokken bij de triathlon in Stiens. “Een triathlon-achtergrond heb ik niet en dat zie ik ook in de toekomst niet gebeuren. Een outsider dus. Wel heb ik altijd veel gesport. Fanatiek ben ik geweest met basketballen, squash spelen, hardlopen en krachtsport. Met de laatste twee sporten houd ik me nog steeds bezig.
Natuurlijk ben ik wel besmet geraakt met het triathlonvirus en heb ik enorm veel bewondering voor triatleten die op alle drie de onderdelen goed moeten presteren. Ook heb ik passief altijd wel interesse gehad voor de triathlonsport. Vooral de prestaties van Rob Barel vond ik indrukwekkend.
Met mijn enthousiasme probeer ik veel zaken te organiseren en voor elkaar te krijgen en tot nu toe gaat dit me goed af. Dit sluit goed aan bij het ambassadeur zijn voor het mooie evenement in Rotterdam.”

Hoe geef je (zelf, met je vereniging, met je organisatie) invulling aan dit ambassadeurschap? Wat ga je / gaan jullie concreet doen?
Hoe we het ambassadeurschap precies gaan invullen, is nog niet geheel bekend. Wel is er al een aantal leuke ideeën ontstaan.