GRONINGEN – Bij ontstentenis van de titelverdediger Erik-Jan Spijkerman vanwege een kuitblessure wist Teun Sweere vandaag zijn Nederlandse wintertriathlontitel weer terug te veroveren; inmiddels alweer zijn vijfde titel. Sweere, vorig jaar tweede, bleef nu master Martin Veenhuizen ruim voor. Bij de vrouwen verdedigde Eline Lute haar titel met verve. Ze bleef bestand tegen de aanval die marathonschaatster Foske Tamar van der Wal op het slotonderdeel inzette en hield aan de meet nog ruim anderhalve minuut over.

In de openingsrun lieten Lute, Van der Wal en Geke Venema elkaar niet los. eenmaal op de fiets wisten Venema en Lute ruim van Van der Wal weg te rijden. Venema was het eerste terug bij Sportcentrum Kardinge, maar Lute wist met een snellere wissel als eerste het ijs te betreden, om daarna nog meer afstand te nemen. Marathonschaatster Van der Wal won op het slotonderdeel nog wel drie minuten terug, maar het bleek net niet voldoende om Venema nog van het zilver af te houden.

Bij de mannen was leidde Sweere de wedstrijd vanaf de start. Veenhuizen maakte het Sweere nog lange tijd knap moeilijk. Met een halve minuut voorsprong bond Sweere de ijzers onder, om daarna op de 54 ronden nog twee minuten erbij te sprokkelen. Voor Veenhuizen was plaats twee veilig toen bleek dat Tiedo Tinga niet in staat was om op de schaats het gat dicht te rijden.

Op de sprintafstand ging de winst naar Robert Beute in Imme Lammertink. Richard Prakken pakte achter Beute de tweede plaats, én zeer nipt de nationale titel bij de junioren voor Tim den Braber. In de eindsprint kwam Den Braber net als eerste over de finish, maar omdat ze zich een ronde hadden vergist, waren beide een ronde eerder de finish eigenlijk al gepasseerd. Met een lichte voorsprong voor Prakken, die vervolgens de titel kreeg.
Arianna Pruisscher pakte de juniorentitel bij de vrouwen. Na een snelle wissel en een inhaalrace op de schaats strandde ze op negen seconden voor de winst.

UITSLAGEN 
WINTERTRIATHLON GRONINGEN
(10L - 50F - 20S)

MANNEN ------------------------------
 1 Teun Sweere        2:27:55	 
 2 Martin Veenhuizen     2:30:40	 
 3 Tiedo Tinga        2:31:22	 
 4 Kurt van de Nes      2:33:53	 
 5 Matijn Straatsma      2:34:56	 
 6 Gerben Oldenkamp      2:35:36	 
 7 Fred Boelens        2:37:24	 
 8 Ivar Ottenbros       2:37:32	 
 9 Sjors van der Meer     2:37:50	 
10 Rudi Bissels        2:39:35

VROUWEN -----------------------------
 1 Eline Lute-Kuin      2:44:59	
 2 Geke Venema        2:46:18	 
 3 Foske Tamar van der Wal  2:46:34	
 4 Annelies Vrancke      2:51:08	 
 5 Janet ten Kate       2:57:00
 6 Jantine Blaauwbroek    3:19:36	 
Bronnen:
– Foto’s: Christie Brouwer
Global Textware Wintertriathlon Groningen