WINDHOEK / KAAPSTAD (RSA) – Rachel Klamer is het post-Olympische seizoen goed begonnen. Ze werd vanmiddag vierde in de eerste World Cup triathlon van 2017. In het Zuid-Afrikaanse Cape Town lag ze de hele race rond die positie. De wedstrijd werd gewonnen door de Britse Lucy Hall voor haar landgenote Jess Learmouth. Het Britse duo was – zoals wel vaker – na het zwemmen van de rest van het veld weg gereden en bleef buiten schot. In de strijd om het brons kwam de Japanse Ai Ueda nog langszij de Nederlandse troef.

Klamer was samen met de Nederlandse ploeg al drie weken in de Namibie in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Voor Nederland een belangrijk jaar want de WK-finale is in september in eigen land: Rotterdam. De tweevoudig Olympiër was na afloop tevreden, wetende dat haar grote vorm nog moet komen. De feeststemming werd verhoogd toen later deze middag Klamers partner Richard Murray de zege greep bij de mannen. Ondanks een tijdstraf van tien seconden was Murray, die meetrainde met de Nederlandse ploeg, te sterk voor zijn landgenoot Henri Schoeman (in Rio nog goed voor brons) en het jonge talent Wian Sullwald.

De Nederlandse mannen waren zeer actief in de wedstrijd. Met name bij het fietsen deden Marco van der Stel en Jorik van Egdom er alles aan om het veld uiteen te trekken. Als tweede begon Van Egdom aan het lopen, maar hij verzuurde. Beste Nederlander was nu Van der Stel op een veertiende plaats. Van Egdom eindigde uiteindelijk als 26e, kort na Menno Koolhaas.

UITSLAGEN 
ITU TRIATHLON CAPE TOWN (RSA)
(Sprint afstand)

MANNEN ------------------------------
 1 Richard Murray    RSA  51.33
 2 Henri Schoeman    RSA  51.41
 3 Wian Sullwald     RSA  51.56
 4 Raphael Montoya    FRA  52.05
 5 Lukas Pertl      AUT  52.08
 6 Lukas Hollaus     AUT  52.11
 7 Marc Austin      GBR  52.15
 8 Thomas Springer    AUT  52.17
 9 Erwin Vanderplancke  BEL  52.21
10 Grant Sheldon     GBR  52.22
 
VROUWEN -----------------------------
 1 Lucy Hall       GBR  59.34
 2 Jess Learmouth    GBR  59.35
 3 Ai Ueda        JAP 1.00.04
 4 Rachel Klamer       1.00.15
 5 Jolanda Annen     SUI 1.00.31
 6 Chelsea Burns     USA 1.00.50
 7 Margot Garabedian   FRA 1.00.51
 8 Juri Ide       JAP 1.00.59
 9 Erin Dolan      USA 1.01.04
10 Yurie Matsuda     JAP 1.01.16 
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union