Thomas Sijtsma hing in 2013 zijn voetbalkicksen aan de wilgen om een nieuw avontuur te starten. De triathlon, dat moest het worden. De journalist meldde zich aan bij Hellas in Utrecht en liet zich onderdompelen in de wereld van het zwemmen, fietsen en hardlopen. Met ons deelt hij zijn belevenissen in de sport.

Meestal plan ik in de eerste week van januari mijn triathlonseizoen. Welke wedstrijden wil ik absoluut doen? Welke doelen wil ik bereiken? Ga ik mijn grenzen in afstand verkennen? Deze week is het nog niet van plannen gekomen. Zoals wel vaker in de winter greep het elfstedenvirus mij.

Begeesterd door de aflevering van Andere Tijden Sport over de laatste Elfstedentocht van 1997 tuurde ik uren naar schaatsfilmpjes op internet, las ik een handvol historische boeken en kroop ik in de pen voor Het Parool om een verhaal op te tekenen over Elfstedenlegende Willem Augustin.

Kortom, voor het triathlonseizoen staan tot nu toe nul wedstrijden op de kalender. Toch is het nu tijd om de planning te maken. Voor de nieuwe triatleten: probeer te pieken tijdens een paar wedstrijden in het jaar, vraag eventueel aan een trainer hoe het seizoen op te bouwen, vermijd in ieder geval dat je jezelf ieder weekend het snot voor je ogen sport.
Overigens moet ik bekennen dat in bovenstaande tekst een klein leugentje staat. Het is niet waar dat ik geen inschrijvingen heb gedaan. Na dertien jaar wikken en wegen heb ik de aanmeldingsbrief richting de Vereniging de Friesche Elf Steden op de bus gedaan. In de triathlon heb ik seizoensdoelen, het finishen van de Elfstedentocht is voor mij als Fries een levensdoel geworden. Net iets anders.

Tijdens het bestuderen van de beelden van 1997 gaf de voor mij volslagen onbekende Patrick Snijders de laatste zet. De schaatser dook om half zes in de ochtend op vier januari van dat jaar als eerste op het ijs de nacht van Friesland in, richting Sneek. Commentatoren Frank Snoeks en Herbert Dijkstra wisten te vertellen dat Snijders de eerste twee loopkilometer zo rap had afgelegd vanwege zijn geschiedenis als triatleet.
Al moet ik nog veel ijsuren maken, als triatleet hebben we in ieder geval een sterke basis voor het schaatsen. Alleen die verrekte tocht laat zich niet plannen. Een marathon of een Ironman kan eenvoudig met rood gearceerd worden op de kalender, maar als de Elfstedentocht komt, moet je er staan. En die dag gaat komen.

Nu snel inschrijven voor de wedstrijden van 2017, de triathlon is zo populair dat deelnemerslijsten in rap tempo vol zijn. Het grootste doel is in ieder geval voor mij bekend. In tegenstelling tot Snijders ga ik trouwens wél de finish op de Bonkevaart bereiken.

Meer lezen?

Lees ook onze andere gerelateerde artikelen:
Is schaatsen een goede trainingsvorm voor triatleten?