2017 wordt een belangrijk jaar voor de triathlonsport in Nederland. Met de Grand Final van de World Triathlon Series vindt – naast de Ironman Hawaii – het belangrijkste triathlonevenement van het jaar in Rotterdam plaats. De NTB wil daar graag een groot oranje feest van maken. Tegelijk wil de triathlonbond de kans aangrijpen om meer mensen kennis te laten maken met de sport.

Dat kan de bond niet alleen, daar moeten we met z’n allen werk van maken”, zegt Berteke de Jong. Bij velen al bekend als coördinator van de teamcompetities, coördineert De Jong nu ook de side events om de Grand Final in Rotterdam een echt Nederlands feestje te laten worden. “We moeten samen een positieve ‘vibe’ in Nederland creëren, waardoor elke triatleet in Nederland weet dat er iets bijzonders staat te gebeuren – en er bij wil zijn als deelnemer, vrijwilliger of supporter –, en dat héél Nederland mee beweegt. We willen dit feestje met heel Nederland vieren en de sport bekender maken.”

Ambassadeurs gezocht
Een belangrijke rol in het enthousiasmeren en mobiliseren van mensen en het signaleren en mogelijk initiëren van nieuwe initiatieven die daar een bijdrage aan kunnen leveren is weggelegd voor de ambassadeurs voor het evenement in Rotterdam. De eerste ambassadeurs hebben zich inmiddels aangemeld. “Voor de eerste 25 ambassadeurs hebben we twee vrijkaartjes voor het WK shorttrack in Rotterdam, in maart komend jaar”, vertelt de Jong, die hoopt op zo’n honderd ambassadeurs.

“Zij zijn enorm belangrijk in het hele traject richting de Grand Final. Het zijn de communicatieschakels tussen de NTB en de triathlongemeenschap, de verenigingen en organisaties. De ambassadeur laat het geluid van het WK in de eigen omgeving horen en pikt kansrijke signalen in zijn of haar eigen omgeving op. Die omgeving kan de eigen triathlonvereniging zijn, maar kan ook een gebied zijn waar de triathlonsport nu nog niet op de kaart staat.”

In de stad Rotterdam zelf zijn Rotterdam Topsport en de gemeente Rotterdam de partners van de NTB. In de rest van het land zal de NTB initiatieven die de koppeling met het WK willen maken waar mogelijk ondersteunen en faciliteren. “Daarvoor heeft de bond budget vrij gemaakt”, laat De Jong weten. “Je moet dan denken aan een financiële bijdrage om een trainer in te huren voor een clinic op school of het regelen van fietsen en helmen, maar ook voor bijvoorbeeld het regelen van korting op busvervoer en/of verblijf als verenigingen met een grote groep naar Rotterdam willen afreizen.”

WK toolkit
Tevens wordt gewerkt aan een zogeheten ‘WK Toolkit’, waarmee organisaties en verenigingen zich zowel digitaal als fysiek kunnen linken aan de Grand Final in Rotterdam. De Jong: “In eerste instantie gaat het dan om banners voor op website en logo’s die verenigingen en organisaties aan hun eigen uitingen kunnen koppelen, waardoor ze zich kunnen profileren als supporter van het WK. Verder kan worden gedacht aan promomateriaal in de vorm van filmpjes die eventueel in de eigen video’s kunnen worden gemonteerd, spandoeken en strandvlaggen en informatie voor in de deelnemerstasjes.”

Als het gaat om de wegen die kunnen worden bewandeld om mensen kennis te laten maken met de triathlonsport wordt onder meer gedacht aan Start2Tri-cursussen voor volwassenen, clinics voor kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs en extra startseries voor de jeugd bij evenementen. “Door je met bestaande of nieuwe initiatieven als supporter van het WK te presenteren wek je misschien meer belangstelling voor de eigen vereniging of wedstrijd en wordt meteen het WK in Rotterdam onder de aandacht gebracht. Tijdens het NTB-congres vorige maand kwamen vanuit de workshop over dit onderwerp meer leuke ideeën voort: Kinderen die al aan triathlon doen kunnen op school een spreekbeurt over hun hobby houden of via bekende YouTube-kanalen kinderen de triathlonsport tonen.”

Het moet er uiteindelijk in resulteren dat de triathlonsport in Nederland nog eens een extra impuls krijgt en dat er zoveel mogelijk enthousiaste mensen naar Rotterdam afreizen om deze voor Nederland unieke triathlonhappening zelf mee te beleven – als deelnemer, als vrijwilliger of als supporter. Deelnemen kan onder meer tijdens het officiële ITU WK voor age groupers op zowel de sprint- als de olympische afstand. De eerste atleten hebben zich vorig jaar al gekwalificeerd tijdens het testevent dat in juli van dit jaar in Rotterdam plaats vond. Binnenkort wordt bekend gemaakt in welke andere wedstrijden Nederlandse atleten zich kunnen plaatsen. Inschrijven voor deze series gaat trouwens via de NTB. Voor de geplande open serie (een sprinttriathlon) en de kids race kan iedereen zich aanmelden. “Er is voor elk wat wils. Het hele gezin kan meedoen”, aldus De Jong.

Groot triathlonfeest

En dat is wat de Nederlandse Triathlon Bond hoopt: Zoveel mogelijk triatleten die in Rotterdam komen meedoen, hun supporters meenemen, om er dan samen met al die duizenden atleten en triathlonfans van over de hele wereld een groot triathlonfeest van te maken. “De voorbereidingen zijn in volle gang en de uitstraling zal vele malen groter zijn dan tijdens het WK paratriathlon dit jaar”, verzekert De Jong. “TIG Sports, organisator van deze grootse wedstrijd, heeft de ambitie er een festivalachtig evenement met catering en podia met muziek en andere randactiviteiten van te maken. Iedereen moet gewoon komen.”

Zie je voor jezelf een rol weggelegd als ambassadeur of heb je goede ideeën om het enthousiasme voor de World Triathlon Series Grand Final in Rotterdam nog verder aan te wakkeren, neem dan contact op met Berteke de Jong:  berteke.de.jong@triathlonbond.nl.  Meer informatie over de ITU World Triathlon Series Grand Final Rotterdam vind je op rotterdam.triathlon.org/nl.

Dit artikel verscheen eerder in Transition #6.