Thomas Sijtsma hing in 2013 zijn voetbalkicksen aan de wilgen om een nieuw avontuur te starten. De triathlon, dat moest het worden. De journalist meldde zich aan bij Hellas in Utrecht en liet zich onderdompelen in de wereld van het zwemmen, fietsen en hardlopen. Met ons deelt hij zijn belevenissen in de sport.

Wellicht wen ik aan de term als ik het drie keer tik. Offseason. Offseason. Offseason. Nee, ik blijf het een grafwoord vinden. De rillingen lopen over mijn rug als mijn oorschelpen de term offseason opvangen. Ik haat de verengelsing van de Nederlandse taal.
Hetzelfde heb ik met een woord als chill, daar bestaan meer dan een dozijn Hollandse woorden voor. Gebruik ze, taalbarbaren. Afgelopen weekend las ik wandelend in Utrecht een hek met ‘pop-up parking’ als opschrift. Dat heet gewoon ‘tijdelijke fietsenstalling’, beste gemeente Utrecht.

Als fonkelnieuwe triatleet krijg je misschien voor het eerst te maken met offseason. In jouw sportomgeving zie je anderen ineens minder trainen, het anders zo heilige schema opzij zetten en bier of wijn drinken in de kroeg. Net alsof dat alleen in deze maanden mag. Trap niet in die onzin. Ook met ieder weekend een alcoholische versnapering kun je een Ironman finishen. We zijn geen pro’s met vette sponsorcontracten op zak.

Oktober en november zijn bij uitstek de maanden waarbij de triatleet de teugels laat vieren. Aan een lang, zwaar seizoen is een einde gekomen. In dezelfde mate door blijven trainen is zinloos. Ook als dit je eerste triatlonseizoen was, is het verstandig de frequentie en intensiteit te laten zakken. Het is nu het moment tijd te besteden aan hobby’s die opzij waren geschoven, of familieleden en vrienden die aan hun lot waren overgelaten. Geef je lichaam rust en tijd om te herstellen.

Mocht je toch gefrustreerd raken van het ‘niets doen’, probeer een andere sport. Het is raadzaam het spierweefsel op een andere manier te stimuleren. Zwemmen, fietsen, lopen, het lichaam raakt gewend aan die prikkelingen. Zo overbrug ik met een vriend de winter één à twee keer per week met crossfit. Door de spierpijn die we aan de lessen overhouden, staat de triathlon tijdelijk op een laag pitje. Afijn, het houdt onze geesten scherp en onze lichamen jong.

Een collega noemt me niet voor niets ‘een oude ziel in een jong lichaam’. Vandaar dat ik misschien offseason moeilijk trek. Maar wat is er toch in godsnaam mis met benamingen als rustweken, buitenseizoen, sportpauze, laagseizoen of voor mijn part interbellum?

Meer lezen?

Lees ook onze andere artikelen over alternatieve trainingen in de rustperiode.

Moet ik in de winter vooral op zwemtechniek trainen?
Is schaatsen een goede trainingsvorm voor triatleten?