KONA (USA) – Net als in 2014 is Yvonne van Vlerken de enige Nederlandse troef bij het WK Ironman voor professionals, aanstaande zaterdag op Hawaii. Van Vlerken, die de bakermat van de triathlonsport vorig najaar links liet liggen, geldt als outsider. Favoriete is de titelverdedigster Daniela Ryf uit Zwitserland. Bij de mannen verdedigt de Duitser Jan Frodeno zijn kroon.

In 2008 stond Yvonne van Vlerken, als laatste Nederlandse proftriatlete, op het podium op Hawaii. Vorig jaar, na een uitermate succesvol seizoen met onder andere haar derde winst in de prestigieuze Challenge Roth en de zege in de eerste Ironman Maastricht-Limburg, sloeg Van Vlerken het officieuze WK op Hawaii over. Ze gaf toen al aan zich volledig te richten op de editie van 2016. Met zeges in onder andere Spanje, Nieuw-Zeeland, Italië en Finland werd het een tournee die moraal moet geven voor de grote dag van zaterdag. Met haar inmiddels bijna 38 jaar hoort Van Vlerken niet meer bij de absolute favorieten. Die rol is weggelegd voor titelverdedigster Daniela Ryf uit Zwitserland en de Australische drievoudig winnares Mirinda Carfrae. Van Vlerken is wel een van de outsiders voor een topklassering.

Jan ‘Frodo’ Frodeno is de man bij uitstek waar zaterdag naar gekeken wordt. Hij werd vorig jaar de eerste atleet die zowel Olympisch goud (2008) als het WK Ironman gewonnen heeft. Zij grootste concurrenten lijken landgenoten Sebastian Kienle (winnaar in 2014) en Andreas Raelert (vorig jaar tweede en al vijfmaal op het podium op Hawaii).

Er wist zich geen Nederlandse man te kwalificeren dit jaar. Vorig jaar was Bas Diederen er wel bij. Behalve de profs doen er zaterdag ook veel amateurs mee. Onder deze age-groupers ook achttien Nederlanders.