Komende zaterdag ligt de focus van de triathlonwereld de Ironman van Hawaii. De veertigste editie alweer van deze roemruchte wedstrijd. Net als vorig jaar, zullen dit jaar alle ogen gericht zijn op Daniela Ryf en Jan Frodeno. Zij hebben de historie aan hun zijde – de meeste overwinningen gingen immers naar oud-winnaars. Andreas Raelert zal ongetwijfeld revanche zoeken voor zijn tweede plaats van vorig jaar, maar in de peilingen moet hij de winnaar van 2015 (en de winnaar van Ironman Frankfurt) Sebastian Kienle al voor zich dulden. Het lijkt dus een Duits onderonsje te gaan worden als je de ‘bookies’ mag geloven. Maar ook de Canadees Brent McMahon en de Amerikaan Andy Potts worden hoge kansen toegedicht.
Bij de vrouwen wordt een spannende strijd verwacht tussen oud-winnares en parcoursrecordhoudster Mirinda Carfrae en titelverdedigster Ryf, die eerder dit jaar in Roth al liet zien dat de tijden van Chrissie Wellington geen onoverkomelijke horde vormen. Ryf zal op de fiets moeten aanvallen om haar titel te verdedigen. Immers weet ze dat ‘Rinny’ een machtig wapen heeft: haar ijzersterke marathon. Slechts een handvol pro-mannen loopt harder dan de Australische. Achter deze twee nog een rijtje van andere sterke vrouwen die hopen op een stunt maar waarschijnlijker zullen vechten voor het brons, waaronder Jodie Swallow, Heather Jackson en Maastricht-winnares Mary Beth Ellis. En in dit rijtje mag uiteraard ook Yvonne van Vlerken niet ontbreken. De enige Nederlandse pro, die de ranglijst bij de vrouwen aanvoert als het gaat om de meeste sub-negen finishes (11), eindigde in 2013 al eens als vierde en in 2008 zelfs als tweede. Vorig jaar liet ze Kona schieten, nadat ze in 2014 tijdens het lopen teleurgesteld uitviel. Dit seizoen was alles afgestemd op een goede prestatie op Hawaii. Gaat ze nog een keer een kunstje flikken in Kona? We gaan het zien.
De volledige pro-startlijst kun je hier vinden

Naast Van Vlerken starten er nog 18 Nederlanders op Hawaii. De volledige Nederlandse startlijst vind je hieronder. De meest in het oog springende deelnemers is Hans van der Linden, die dit jaar weer een poging gaat wagen om zijn age-group te winnen. In het komende nummer van Transition Magazine volgt binnenkort nog een uitgebreid interview met de Leusdenaar, die bijna nog zijn deelname aan Hawaii in rook zag opgaan door een infectie van de Ziekte van Weil die hij opliep bij een zwemtraining in de Kromme Rijn. Alle Nederlandse atleten willen wij vanaf deze plaats veel succes (en veel plezier) toewensen!

Live volgen
De wedstrijd is zoals altijd via de livestream en het liveblog van Ironman.com goed te volgen. De livestream wordt becommentarieerd door (ex)pro’s zoals oud-winnaar Greg Welch. Ook kunnen hier de deelnemers op naam of startnummer live worden gevolgd.
Het tijdsverschil tussen Kona en Nederland is exact 12 uur. De pro mannen starten om 06.25 uur, dus 18.25 uur Nederlandse tijd. De pro-vrouwen starten vijf minuten later, en de age-groupers om 18.55 uur.
Een stief kwartiertje daarna (rond 19.12 uur) zullen de eerste mannen Kailua Pier alweer opklimmen voor de wissel naar het fietsen, de snelste zwemsters volgen rond 19.25 uur. En kort daarna zullen vervolgens ook de age-groupers hun fiets gaan opzoeken.
Daarna fietsen de deelnemers een heen-en-weer parcours over de Queen Ka’ahumanu Highway van Kona naar Hawi en terug, en rond 23.40 uur is dan te verwachten dat de eerste man gaat wisselen naar de marathon. Zo’n 40 minuten later wisselt dan ook de snelste vrouw, en met een beetje mazzel zal Van Vlerken ook rond 0.20 uur in T2 aankomen. Het loopparcours voert de deelnemers eerst heen en weer zuidwaarts over Ali’i Drive en daarna noordwaarts over de Queen K. naar het Energy Lab en terug, waarna de winnaar zo rond 02.30 uur kan worden binnengehaald, een (klein?) uurtje later gevolgd door de eerste vrouw.

 

130Yvonne van VlerkenV-PRO
210Hans van der LindenM-70
407Manolo Dequero VazquezM-55
464Ruud PrinsM-55
495Jac van LeeuwenM-55
598Hubertus DekkerM-50
735Antoni SmitM-40
904Patrick de VriesM-45
988Robert LoeffM-45
1200Angelina van der LindenV-45
1383Koen OvermarsM-40
1434Marcel SuurmondM-40
1446Thomas van der WalM-40
1646Wilhelmus GooskensM-35
1931Derk de KorverM-30
1975Roy LagerburgM-30
2216Bob MartensM-25
2238Ricardo ScholtenM-25
2241Kevin SleegersM-25