RIO DE JANEIRO (BRA) – Joleen Hakker en guide Linda van Vliet hebben zondag tijdens de paralympische triathlon op de Copacabana de zesde plek behaald. De blinde Hakker en haar guide lagen aan de leiding na het zwemonderdeel, maar moesten de concurrentie op de fiets laten gaan. Het goud ging naar Kelly en Jones uit Australië.

Hakker, die eerder als roeister (2008) en wielrenster (2012) deelnam aan de Paralympische Spelen, kende een sterk fietsonderdeel. “Nooit eerder waren we zo snel”, sprak Linda van Vliet na afloop. Desondanks verloren de Nederlandsen een aantal plekken. “We weten dat de Britten en de Australiërs heel sterk zijn en vandaag waren ze te sterk”, wist Hakker. Hakker en Van Vliet waren na afloop gelukkig. Van Vliet: “Natuurlijk hoopten we echt op een medaille, maar als je het maximale eruit haalt tijdens de belangrijkste wedstrijd, dan mag je tevreden zijn.” Hakker was vooral trots: “We zijn wel mooi zesde van de wereld.”

In de PT2-klasse pakte de Verenigde Staten een ‘clean sweep’ met drie atletes op het podium. Nederland was zaterdag bij de mannen bijna net zo succesvol op de triathlon, met goud en zilver voor Jetze Plat en Geert Schipper in de rolstoelklasse PT1.