Thomas Sijtsma hing in 2013 zijn voetbalkicksen aan de wilgen om een nieuw avontuur te starten. De triathlon, dat moest het worden. De journalist meldde zich aan bij Hellas in Utrecht en liet zich onderdompelen in de wereld van het zwemmen, fietsen en hardlopen. Met ons deelt hij zijn belevenissen in de sport.

‘Zo, dus jij hebt een marathon gelopen? En doet ook nog aan triathlons?’ Als triatleet draaien tijdens feesten en partijen, of dat nu met familie of collega’s is, regelmatig een rij gezichten in jouw richting. Gevolgd door vragende blikken, soms gepaard met een open mond die de verbazing aan moet geven. Schrik niet als je nieuw bent in de sport.

‘Hoe vaak train je dan per week? Zes keer? Soms zelfs zeven? Dan kan ik echt niet hoor, ik heb ook nog zoiets als een sociaal leven.’

Als je dan even geen lotgenoten in de nabijheid hebt, mag je je als een eenzame verdachte in een gedaagdenbankje verdedigen. Inmiddels heb ik een standaardriedeltje om deze misvatting te tackelen. Want waarom sluiten sporten en een sociaal leven elkaar uit? Is sporten juist niet bij uitstek een sociale activiteit?

Ik sluit deze gesprekken meestal af met een verwijzing naar spijt. ‘Op mijn 85ste wil ik niet denken ‘had ik maar…’ Ik leef in het hier en nu en nu heb ik de mogelijkheid om te trainen voor grote doelen. Waarom uitstellen?’
Meestal werkt dit bij de luisteraars. Vaak is er iemand die beweert het ook heel graag te willen, maar echt niet meer tijd heeft dan twee keer te sporten per week.

Mensen, open de ogen. Denk niet in problemen, denk in mogelijkheden. Als triatleet leer je als geen ander de dag zinvol te besteden. Werken, sporten, terrasjes, het kan makkelijk in een etmaal.

Iedereen kan tijd maken. Ik durf te beweren dat mijn sociale leven rijk is. En nee, ik werk niet minder dan de gemiddelde Nederlander. Het is een kwestie van efficiëntie en prioriteiten stellen. Een avond op de bank hangen is heerlijk, maar ben ik minder gaan doen. Uitslapen? Heerlijk, maar beperk het.

Als je echt wilt gaan voor bijvoorbeeld een marathon of triathlon, stop dan met zeuren en smeed een plan. Het gaat niet vanzelf, maar alle belemmeringen zijn te omzeilen. We hebben niet het eeuwige leven, maak dromen waar, dan kun je nooit zeggen ‘had ik maar…’