ZWOLLE – Ze zijn net terug uit Rio de Janeiro, maar voor Geert Schipper en Joleen Hakker staat komende zaterdag alweer het NK Paratriathlon op het programma. In en rond de Milligerplas in Zwolle gaan zij, met een tiental andere atleten, de strijd om de Nederlandse titels aan. Een recordaantal van twaalf deelnemers – paratriathlon is nog een jonge sport – doet zaterdag mee aan het NK over 500 meter zwemmen, 20 km fietsen/handbiken en 5 km lopen/wheelen in Zwolle. Door het ontbreken van gouden medaillewinnaar Jetze Plat is Geert Schipper, winnaar van het zilver in Rio, favoriet voor de zege in de PT1 klasse. Plat doet zondag mee aan de marathon van Berlijn.

Ook Joleen Hakker, samen met guide Linda van Vliet zesde in Rio, doet mee in Zwolle. Zij komt uit in de categorie PT5 voor atleten met een visuele beperking. Opvallend is de deelname van Esther Vergeer in de PT1 klasse. De oud-rolstoeltennister – zevenvoudig paralympisch kampioen – maakt in Zwolle haar debuut op een NK. Eerder dit seizoen deed Vergeer mee aan de open wedstrijd tijdens het WK Paratriathlon in Rotterdam.