ALMERE – Voor een klein aantal atleten vormde de Challenge Almere-Amsterdam het sluitstuk van een bijzondere uitdaging: het volbrengen in twee maanden tijd van de drie Nederlandse hele triathlons – Frysman, Ironman Maastricht en de klassieker in de Flevopolder, de Triple Dutch. Transition sprak met één van hen: Gerrit (roepnaam Gerard) van Egmond uit het Zuid-Hollandse Rijnsburg.

De 42-jarige Van Egmond – in het dagelijks leven kok – doet al sinds zijn negentiende aan triathlons. Na in veertien hele triathlons te zijn gefinisht was hij echter toe aan een nieuwe uitdaging. Hij schreef zich in voor de Norseman en de Swissman – zware hele triathlons met veel hoogtemeters waarin het avontuur voorop staat –, maar werd voor geen van beide evenementen ingeloot. Toen dacht hij aan zijn clubgenoot bij triathlonvereniging De Zijl, Ben Schell, die vorig jaar als eerste de Triple Dutch volbracht. “Dat leek me ook wel een mooie uitdaging.”

De eerste twee triathlons gingen niet van een leien dakje. “Tijdens de Frysman waaide het enorm hard en verloor ik tijdens het zwemmen in het IJsselmeer al veel tijd. Hard fietsen zat er met die wind ook niet in. Een goede eindtijd kon ik daardoor vergeten, dus ben ik er met het oog op de komende wedstrijden niet vol ingegaan. In Maastricht brak al na 30 kilometer fietsen een handlebar van mijn stuur af waardoor ik alleen maar met de handen op het stuur kon fietsen. Dat dwong mij rustig te rijden. Het lopen ging daarna heerlijk.”

Hoewel hij na twee hele triathlons in de trainingen ondervond dat het lichaam wat vermoeid werd, startte hij toch vol zelfvertrouwen aan de laatste etappe van zijn Triple Dutch. “Ik voelde me juist wat meer ontspannen dan voor andere hele triathlons omdat ik er al twee gedaan had. Mijn seizoen hing er niet van af. Het zwemmen ging voor mijn gevoel lekker, maar tijdens het fietsen en lopen voelde ik toch wel wat minder power in de benen dan normaal. Maar uiteindelijk viel het allemaal best mee.”

In de laatste loopronde kreeg hij van clubgenoten bij De Zijl een speciaal voor hem gemaakt Triple Dutch T-shirt aangereikt waarin hij de laatste kilometers aflegde. “Ik ben normaal niet zo van uiterlijk vertoon, maar dat vond ik wel heel erg leuk.” Eenmaal over de finish pinkte de normaal vrij nuchtere triatleet toch even een traantje weg. “Ik had het toch maar even gedaan. Daar ben ik hartstikke trots op.”

Direct na de wedstrijd in Almere reisde Van Egmond met vrouw en vierjarige dochter naar Friesland en Terschelling voor een welverdiende vakantie. Ze komen er vaker en dan rijdt hij graag als training terug naar huis op de fiets. “Met een fulltime baan en een gezin moet je efficiënt met je trainingstijd omgaan. Maar deze keer gaat de racefiets niet mee.”

In het volgende nummer van Transition – dat medio oktober verschijnt – meer over de Triple Dutch ervaringen van Gerard van Egmond.