VEENENDAAL – Zaterdag vindt in Veenendaal, tijdens de 34e editie van de Van Dijk Triathlon, het NK Sprint plaats. Bij de mannen verdedigt thuisfavoriet Jorik van Egdom zijn titel. In afwezigheid van Maaike Caelers wordt bij de vrouwen een nieuwe kampioene gekroond. De Lotto Eredivisie is toe aan ronde vier van 2016; Triteam Rotterdam en Hellas Utrecht voeren het klassement aan. De weersvoorspelling belooft, niet voor het eerst, een hete wedstrijddag in Veenendaal.

Net als vorig jaar geldt Jorik van Egdom als de te kloppen man in zijn thuiswedstrijd. Van Egdom won in juli de vorige Eredivisiewedstrijd, werd ook al tweede op het WK Run Bike Run en won de ETU Sprint Cup in Rotterdam. Bij ontstentenis van regerend nationaal kampioen op de Olympische afstand Menno Koolhaas is Marco van der Stel, winnaar van het NK OD in 2015 de voornaamste belager van Van Egdom, die ook de NTC-atleten Donald Hillebregt en Marco Akershoek aan de start ziet verschijnen. Akershoek werd vorig jaar derde en Hillebregt stond dit jaar al op het podium bij het NK OD. Bij de junioren verdedigt Niek Heldoorn zijn titel.

Zonder de titelverdedigster aan de start ligt het NK voor vrouwen wijd open. Titelfavorieten zijn er echter voldoende, met Danne Boterenbrood voorop. De in Maastricht woonachtige atlete won het NK al eens in 2014. Sarissa de Vries, die vorig jaar derde werd, won het NK in 2012. Andere kanshebbers zijn Mirjam Weerd, winnares van de laatste Eredivisiewedstrijd, Maya Kingma, Jony Heerink en juniore Kirsten Nuyes. Quinty Schoens verdedigt haar juniorentitel van 2015.

Met nog twee wedstrijden te gaan, is het zowel bovenin als onderin spannend in de Lotto Eredivisie. Triteam Rotterdam en Hellas Utrecht gaan weliswaar aan de leiding, maar de concurrentie loert op korte achterstand. Bij de mannen hebben zowel Squadra Eindhoven als Canyon Fusion zaterdag dan wel een overwinning nodig om de titelkansen levend te houden. Bij de vrouwen ligt het nog dichter bij elkaar, met Kijani Beesd op slechts twee punten van zowel Ferro Mosae Maastricht als Hellas. De Utrechtse vrouwen voeren het klassement aan op plaatscijfer, een soort doelsaldo, maar staan in punten gelijk met het team uit Maastricht. Onderin wordt tegen degradatie geknokt. Triteam Groningen trekt daarbij bij de mannen voorlopig aan het kortste eind en heeft een goede uitslag in Veenendaal nodig om opponenten ZSC Oceanus Aalsmeer en Rosiir/S1 Borne in zicht te houden. Triathliem Didam heeft bij de vrouwen inmiddels een flinke achterstand opgelopen op de rest van het veld en krijgt het erg lastig om de rode lantaarn nog kwijt te spelen.

Inmiddels is duidelijk dat er gezwommen kan worden in de Surfvijver. Na hard werken – en geholpen door twee regendagen de afgelopen week – is de plas na uitvoerig testen door het Waterschap blauwalg-vrij verklaard.

Het NK voor vrouwen begint zaterdag om 14.30 uur. De mannen gaan om 15.40 uur van start bij Sportpark de Groene Velden in Veenendaal. De huldiging staat gepland na afloop van de mannenrace om 16.45 uur. In verband met de hitte houdt de organisatie de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten en worden aanvullende maatregelen getroffen in de verzorging van atleten, zoals extra wateruitgiftepunten.