RIO DE JANEIRO (BRA) – (updated) – Lange tijd leek het erop dat titelverdedigster Nicola Spirig wellicht voor een stunt zou gaan zorgen, maar uiteindelijk was het toch de gedoodverfde favoriete Gwen Jorgensen die er vandaag met de Olympische triathlontitel vandoor ging. Spirig was echter de grote smaakmaker, die veel kopwerk deed op de fiets, lang meekon met Jorgensen en na goud in Londen nu het zilver pakte. Voor Rachel Klamer werd het resultaat niet geheel waar ze op had gehoopt, maar evengoed noteerde ze met een tiende plaats de beste Nederlandse prestatie op de Olympische triathlon ooit.

Bij het zwemmen nam een pak van zo’n vijftien atletes – aangevoerd door Carolina Routier en Katie Zaferes – licht afstand van de rest van het veld. Klamer kon daarin goed meekomen. Vroeg in het fietsonderdeel vormde zich een kopgroep van achttien vrouwen. Non Stanford en met name Spirig voerde regelmatig het tempo aan om de wedstrijd hard te maken, Klamer volgde attent. Maar ook Jorgensen kon goed meekomen.
In de eerste paar ronden nam de kopgroep steeds meer afstand van de achtervolgende groep, waarmee de rol van Helen Jenkins al vroeg in de wedstrijd uitgespeeld leek. Gaandeweg werden de achtervolgers op meer dan drie minuten gezet.

Nicola Spirig aan kop - OS Rio 2016Nadat duidelijk werd dat het tempowerk van Spirig niet resulteerde in afvallers uit de kopgroep, probeerde de Zwitserse in het slot van ronde vijf nog een korte, vergeefse ontsnappingspoging. Daarna bleef de groep bijeen en werd duidelijk dat het lopen de beslissing moest brengen. Voor Jorgensen als doorgaans de sterkste loopster in het veld een gunstig uitgangspunt.

Marie Rabie was als eerste weg na de wissel; Klamers wissel was een trage. Al in de eerste honderden meters drukte Jorgensen zich naar voren. Tot grote verrassing kon Spirig volgen. Het tweetal aan kop nam gestaag meer afstand van het achtervolgers (Vicky Holland, Non Stanford, Emma Moffatt en Barbara Riveros Dias). Klamer, doorkomend op plaats vijftien, keek na de eerste ronde al aan tegen vijftig seconden achterstand.
Halverwege leken de kaarten geschud en zou de strijd om goud en zilver gestreden worden tussen Jorgensen en Spirig, terwijl daarachter het brons zou worden bedeeld aan Holland of haar landgenote Stanford. Klamer was inmiddels opgeschoven naar plaats elf.

Jorgensen wist Spirig niet te lossen; in de aanloop naar de laatste ronde leek zich een tactisch spel tussen deze twee te ontwikkelen, terwijl de twee achtervolgende Britsen weer licht terug wisten te komen. In de laatste ronde plaatste Jorgensen een beslissende demarrage en liep vervolgens hard weg van Spirig. Van de twee achtervolgende Britten trok Holland uiteindelijk aan het langste eind. Een moegestreden Klamer finishte uiteindelijk als tiende.

Update 20:40 uur: Klamer vertelde na afloop dat ze tijdens de tweede wissel last had van ‘iets’ in haar schoen. “Ik kreeg mijn schoen eerst al niet aan en toen dat wel gelukt was, voelde ik dat er iets in zat.” De schoen moest weer uit, de indringer gooide ze snel in haar box met spullen. “Dat gedoe heeft me wel een paar plekken gekost.” Toch was Klamer al met al niet ontevreden met haar tiende plek. “Dat is 26 plekken beter dan vier jaar geleden in Londen. Ik ben blij dat ik in ieder geval geen elfde ben geworden. Tiende klinkt toch beter. Meer zat er niet in vandaag.”

Update 21-aug: Verslaggever Ayolt Kloosterboer van de NOS volgde Klamer op weg naar haar fraaie tiende plaats in Rio, met een fraai videoportret als resultaat.

UITSLAGEN 
OLYMPISCHE TRIATHLON RIO DE JANEIRO (BRA)
(Olympische afstand)

VROUWEN ----------------------------
 1 Gwen Jorgensen    USA 1.56.16
 2 Nicola Spirig    SUI 1.56.56
 3 Vicky Holland    GBR 1.57.01
 4 Non Stanford     GBR 1.57.04
 5 Barbara Riveros Dias CHL 1.57.29
 6 Emma Moffatt     AUS 1.57.29 
 7 Andrea Hewitt    NZL 1.57.55
 8 Flora Duffy     BER 1.58.15
 9 Claudia Rivas    MEX 1.58.25
10 Rachel Klamer       1.58.55