RIO DE JANEIRO (BRA) – Deze week vinden tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de beide triathlonraces plaats. Tijdens de eerste drie olympische races waren de verrassingen niet van de lucht, in Londen vier jaar geleden werden favorietenrollen wel waargemaakt. Hoe gaat het deze keer? Transition kijkt in de glazen bol om te bepalen wie de kanshebbers zijn op eremetaal. Vandaag blikken we vooruit op de mannenrace.

Bij de mannen wordt net als vier jaar geleden in Londen vooral een duel verwacht tussen Spanje en Groot-Brittannië als het gaat om de podiumplaatsen. Toen bestond het podium uit Alistair Brownlee (goud), Javier Gomez (zilver) en Jonathan Brownlee (brons). Vijfvoudig wereldkampioen Gomez behoorde ook nu weer tot de favorieten, maar de 33-jarige Spanjaard brak vorige maand door een ongelukkige val op weg naar huis van een fietstraining een elleboog, waardoor hij zijn droom om na een vierde plaats in Beijing en het zilver in Londen olympische kampioen te worden in duigen viel.

Alistair en Jonathan Brownlee - WTS London 2015 - foto Janos M Schmidt ITU

Alistair en Jonathan Brownlee – WTS London 2015 (foto: Janos M Schmidt/ITU)

Weer de Brownlees?
Alistair Brownlee lijkt daardoor weer de topfavoriet, ook al kende hij de afgelopen jaren de nodige ups en downs. Na de Spelen van Londen werd hij lange tijd geplaagd door terugkerende enkelblessures, die het gevolg waren van een te snelle revalidatie van een ingescheurde achillespees die hij zes maanden voor die Spelen opliep. Brownlee veroverde goud voor eigen publiek, maar bleef daarna kwakkelen met zijn linkerenkel (wat hem overigens niet hinderde om in de tussentijd zeven WTS-races op zijn naam te schrijven).

Eind augustus vorig jaar liet hij zich dan eindelijk opereren aan zijn enkel om in het nieuwe olympische jaar weer helemaal fit te kunnen zijn. De comeback in Gold Coast in april van dit jaar verliep met een 36ste plaats niet bepaald hoopgevend. Daarna won hij echter in zowel Leeds als Stockholm met een ouderwets sterk looponderdeel. En als resultaten uit het verleden een garantie geven voor de toekomst, dan zit het voor de oudste Brownlee (28) wel snor: Voor zijn goldrush in Londen bleek één overwinning na zijn comeback al toereikend.

Net als in Londen hoopt de olympisch kampioen weer op het podium te staan met zijn twee jaar jongere broer Jonathan. Dat was trouwens al een unieke prestatie. Sinds 1908 was dat niet meer voorgekomen in een individuele sport op de Olympische Spelen. In de twee laatste WTS-races die Alistair won werd Jonathan overigens tweede. Jonathan Brownlee eindigde sowieso in al zijn vier races dit jaar op het podium, de laatste van zijn negen overwinningen in de World Triathlon Series dateert echter alweer van april vorig jaar. Zijn uitgangspunt voor Rio: Als ik mijn broer kan verslaan dan zal dat goed voor goud zijn.

Mario Mola - WTS Hamburg 2016 - foto Janos M Schmidt ITU

Mario Mola – WTS Hamburg 2016 (foto: Janos M Schmidt/ITU)

Spaanse uitdagers
Of dat zo vanzelfsprekend is, is natuurlijk maar de vraag, want met Fernando Alarza en Mario Mola staan twee concurrenten aan de start die hem eerder dit jaar al klopten in de World Triathlon Series. Beiden bleven hem voor in Gold Coast, Alarza nogmaals in Kaapstad. Het betekende tegelijk de eerste WTS-zege van de 25-jarige uit een zwemfamilie afkomstige Alarza, die door een sterk seizoen tot nu toe zowel in de WTS-tussenstand als de ITU Points ranking op de tweede plaats staat.

In beide rankings moet hij echter wel zijn één jaar oudere landgenoot Mola voor zich dulden. Mola is tot nu toe dit jaar het meest succesvol geweest. Hij was dit jaar al de sterkste in de World Cup in Mooloolaba en won liefst vier WTS-races: in Abu Dhabi, Gold Coast, Yokohama en de laatste race voor de Spelen in Hamburg. Eerder had hij 2015 al afgesloten met de zege in de WTS Grand Final in Chicago. Met zes zeges in zeven races heeft hij een serie resultaten neergezet van Brownlee cq Gomez-allure en mag dus zeker tot de topfavorieten voor het podium en wellicht het goud worden gerekend.

Mola behoort overigens tot de trainingsgroep van Joel Filiol waartoe ook Rachel Klamer en Richard Murray behoren. De Zuid-Afrikaanse vriend van Klamer is dankzij zijn loopkwaliteiten een gevaarlijke outsider. Hij brak begin april een sleutelbeen, veroverde amper twee maanden later de wereldtitel Run Bike Run en liet met een tweede plaats in Hamburg zien weer terug te zijn (later werd hij wel gediskwalificeerd vanwege het niet juist achterlaten van zijn wisselplek). En bij afwezigheid van Nederlandse mannen supporteren we – net als bij het EK voetbal – natuurlijk voor onze zuiderburen die met twee atleten aan de start verschijnen. Misschien kunnen Marten van Riel en Jelle Geens voor een toptien klassering gaan.

De mannenrace start donderdag om 16.00 uur Nederlandse tijd. In Rio aan de Copacabana is het dan 11.00 uur in de ochtend.