De laatste hoogmis van de triathlonsport is alweer vier jaar geleden. Weet jij nog waar je was, wat je deed en hoe je keek naar de Olympische triathlon in Londen? Herinner je je de uitzinnige Britse fans toen Alistair en Jonny goud en brons pakten? En waar zag jij de fotofinish van Nicola Spirig en Lisa Nordén? Dikke kans dat je antwoord ditmaal zal zijn: voor een scherm. Weinig Nederlanders vlogen naar Rio om er live bij te zijn. Dat begrijpen we uiteraard. Ook onze redactie is gewoon in Nederland en dus hebben we de mogelijkheden om het op afstand te volgen voor je op een rijtje gezet.

Donderdag, de mannen:
Geen Nederlandse deelname, betekent ook geen live tv-uitzending op NPO1. Spijtig, maar met de medaillekansen die TeamNL in andere sporten heeft ook wel logisch. Wel kun je kijken naar de livestream op nos.nl, kanaal 4. Voor live TV kun je terecht bij de BBC. Met Alistair en Jonny Brownlee opnieuw favorieten voor eremetaal, zullen de Britten erbij zijn om het live uit te zenden, zoals ze ook doen met de World Triathlon Series. Alternatieven zijn de Duitse en de Belgische tv, die over het algemeen meer triathlon-minded zijn dan onze eigen omroepen. België brengt twee mannen aan de start, de Duitsers zijn er voor het eerst niet bij in de mannenrace. De start is om 16.00 uur en de huldiging vindt vlak na de race plaats.

Zaterdag, de vrouwen:
De grote dag van Rachel Klamer. In Londen maakte ze haar debuut en in Rio wil ze laten zien dat ze bij de wereldtop hoort. Met een paar andere medal-events, zoals handbal en BMX in hetzelfde tijdsbestek, is de concurrentie voor tv-zendtijd groot. We zullen helaas rekening moeten houden met beperkte zendtijd voor de triathlon. Gelukkig is er ook ditmaal een livestream beschikbaar en we kunnen opnieuw de buitenlandse zenders raadplegen. Wie onderweg is kan ook op de radio afstemmen. Sportzomer, op NPO Radio1, doet verslag met flitsen van Gio Lippens en een studiogast.

Twitter:
Net als in Londen, kun je ook nu de races via social media beleven. Op Twitter is de ITU al de hele Spelen actief met @worldtriathlon voor interviews, achtergronden, portretten en nog veel meer. Tijdens de races kun je afstemmen op hun kanaal @triathlonlive voor race-updates, tussenstanden en uitslagen. Ons volg je uiteraard via @triathlonNL met het laatste nieuws over Rachel en alle content van Transition over Rio. Tijdens Rachel’s race brengen we met @triathlonNLlive ook berichten over de wedstrijd, met de focus op onze Nederlandse troef.

Erbij zijn: de Olympic Experience
Wil je zoveel mogelijk van het Olympische gevoel meekrijgen zaterdag? Kom dan naar de Olympic Experience in Den Haag. Op het sportstrand kun je in een stadion naar een groot scherm kijken hoe de wedstrijd verloopt, met veel andere triatleten èn uiteraard de redactie van Transition.nl. In de ochtend kun je clinics bijwonen en ’s middags is er een zwemloop. Uiteraard is die ruim op tijd afgelopen om de wedstrijd om 16.00 uur live te gaan volgen. De NTB zorgt dat er voldoende deskundigen aanwezig zijn om uitleg te geven over de race, het parcours, de favorieten en nog veel meer. Trek je oranje shirt aan en kom Rachel aanmoedigen! Om kaarten te winnen hou je de Facebook-pagina van de NTB in de gaten, of je koopt ze zaterdag ter plekke voor slechts een tientje. Deelname aan de zwemloop is voor bezoekers gratis!