RIO DE JANEIRO (BRA) – De Britse Brownlee Broers hebben zonet voor een stunt gezorgd in de Olympische triathlongeschiedenis. Na hun eerste en derde plaats in eigen huis vier jaar geleden, waren ze nu met overmacht de sterksten van de 55 beste short-course triatleten (net als in 2012 zonder Nederlandse inbreng) in de Olympische triathlon van Rio de Janeiro. De oudste van de twee triathlonbroers prolongeerde als eerste in de nog jonge Olympische triathlon-historie zijn titel van 2012; Jonathan Brownlee pakte plaats twee, en Henri Schoeman wist uiteindelijk de bronzen positie vast te houden.

Bij het zwemmen (zoals te verwachten een non-wetsuit swim) bleef een groot pak bijeen, aangevoerd door – hoe kan het ook anders – Richard Varga. De Slovaak is meestal de snelste zwemmer in het ITU-veld, en ook dit keer was hij de eerste die terugkeerde op het strand van Copacabana. De concurrentie, aangevoerd door Igor Poliyanskiy en Alessandro Fabian lag echter nog in zijn voeten. De Brownlees volgden luttele seconden daarachter, maar hun grootste angstgegner Mario Mola keek inmiddels tegen een klein gaatje aan.

Rio 2016 - foto Janos M Schmidt ITU

Kopgroep Rio 2016 (foto Janos M Schmidt / ITU)

In de eerste ronde van het fietsen vormde zich direct een kopgroep van tien man, waaronder ook onze zuiderbuur Marten van Riel en de twee topfavorieten Alistair en Jonathan Brownlee, maar zonder hun grootste concurrenten. De twee Britten hadden er alles aan gelegen om die situatie ook zo te houden (gelet op hun loopvermogen), en stelden dus ook veel in het werk om het tempo hoog te houden. In de eerste ronden slopen ze weg van de achtervolgende groep (met daarin dus hun grootste – Spaanse – concurrenten), waarbij het gat in de eerste helft van de acht fietsronden opliep van een kleine dertig seconden naar een hele dikke minuut. Daarna organiseerde de achtervolging zich enigszins en wisten ze verder het gat verder beperkt te houden, maar konden niet voorkomen dat de snelste tien – onder veelvuldige aanvoering van de twee Britten – met zo’n anderhalve minuut marge wisselden.

Alistair en Jonathan Brownlee - OS Rio 2016 - foto Janos M Schmidt ITU

Alistair en Jonathan Brownlee – OS Rio 2016 (foto Janos M Schmidt ITU)

Meer dan genoeg voor de Brownlees, die hiermee hun gedroomde scenario werkelijkheid zagen worden: hun grootste loopconcurrenten al tijdens het fietsen achter zich houden. En ruim. De belangrijkste tegenstand zou dus uit de groep van tien moeten komen. In de eerste fase kon Vincent Luis nog meekomen, maar al snel nam Henri Schoeman de achtervolging over. Beiden moesten echter passen voor het loopgeweld van de twee Britten. Gestaag namen de broers afstand, en gestaag werd echt duidelijk dat ze ook niet eens meer bijgehaald zouden worden. Of ook maar konden worden. Het tweetal liep verder onbedreigd door, en halverwege nam Alistair ook afstand van zijn jongere broer.

Henri Schoeman wist vast te houden aan brons, ten koste van zijn vanuit de achtervolgende fietsgroep aanstormende Richard Murray. De partner van Rachel Klamer bleef ondanks een imposante inhaalrace steken op zeven seconden van het podium. De Belg Van Riel wist uiteindelijk nog knap beslag te leggen op plaats zes.

UITSLAGEN 
OLYMPISCHE TRIATHLON RIO DE JANEIRO (BRA)
(Olympische afstand)

MANNEN ------------------------------
 1 Alistair Brownlee   GBR 1:45:01
 2 Jonathan Brownlee   GBR 1:45:07
 3 Henri Schoeman    RSA 1:45:43
 4 Richard Murray    RSA 1:45:50
 5 Joao Pereira     POR 1:45:52
 6 Marten van Riel    BEL 1:46:03
 7 Vincent Luis     FRA 1:46:12
 8 Mario Mola      POR 1:46:26
 9 Aaron Royle      AUS 1:46:42
10 Ryan Bailie      AUS 1:47:02