Het blijft warm de komende dagen. Tropisch warm zelfs, met daardoor ook nog eens extra risico op onweer. In Nederland zijn we dergelijke omstandigheden niet gewend, zeker niet om in te sporten. Voor sporters, organisaties en toeschouwers van evenementen is het daarom van belang goed voorbereid te zijn op extreme situaties.

Wedstrijdorganisaties zullen de komende dagen in nauw overleg met de NTB-gedelegeerden – waar nodig – zorgen voor zo adequaat mogelijke maatregelen, zoals extra waterposten. Ga je dit weekend een wedstrijd doen of ben je als toeschouwer aanwezig bij een evenement? Houd dan de website en/of social-mediakanalen van de betreffende organisatie(s) goed in de gaten. De meest actuele informatie – ook als de wedstrijd onverhoopt moet worden afgelast of ingekort – is daar te vinden. Volg op de wedstrijddag ook altijd de aanwijzingen van de organisatie op.

En lees tot die tijd onderstaande tips voor sporten in de warmte alvast goed door!

Tips voor sporten in de warmte door NTB bondsarts Guido Vroemen

Tips voor sporten in de warmte door Sportzorg.nl

Veilig inspannen bij hete weersomstandigheden

Waar moet ik op letten bij sporten tijdens warm weer

Wat te doen bij warme wedstrijden

Een ander belangrijk aandachtspunt bij (langdurig) warme omstandigheden is het trainen in open water. Zoals de berichtgeving over Veenendaal eerder deze week al liet zien, ligt bij hoge temperaturen ook het risico van algenbloei in open water op de loer. Maar er zijn ook andere risico’s, zoals botulisme (o.a. veroorzaakt door dode dieren in het water) of de ziekte van Weil. Deze laatste bacterieziekte wordt overgebracht via de urine van ratten, en hieraan vielen vorige week nog enkele triatleten ten prooi: Hans van der Linden en Yvonne van Keulen, trainend voor de Ironman van Hawaii. Zij moesten met spoed opgenomen in het Meander-ziekenhuis.

Een niet te onderschatten advies is daarom om altijd voorafgaand aan iedere keer dat je in buitenwater gaat zwemmen, de zwemwaterkwaliteit checkt. Dit kan heel eenvoudig via http://www.zwemwater.nl of via de Zwemwater app. En ga alleen zwemmen op plaatsen waar de waterkwaliteit ook regelmatig gecheckt – en goed bevonden – is.