ROTTERDAM – De gouden Jetze Plat bekroonde zondagmiddag een uitermate succesvol verlopen triathlonweekend in de Rotterdamse binnenstad, waar bijna 2000 deelnemers aan deelnamen. Plat pakte voor het eerst de wereldtitel in de PT1-klasse voor rolstoelatleten en zag zijn teamgenoot Geert Schipper brons winnen. Joleen Hakker en guide Linda van Vliet maakten het oranje-succes compleet met de zilveren plak in de PT5-klasse voor visueel beperkte atleten. De medaillewinnaars maken zich nu op voor de Paralympische Spelen in Rio.

Europese titels in de paratriathlon won Jetze Plat uit Vrouwenakker al, maar WK-goud ontbrak nog op het palmares van de atleet die op de Paralympische Spelen uit zal komen als triatleet en als handbiker. Vandaag vulde Plat die leemte op met een eclatante overwinning. Plat was met afstand de snelste zwemmer en zag zijn leidende positie in het vervolg nooit in gevaar komen. Schipper deed verwoede pogingen de Amerikaan Krige Schabort te achterhalen, maar moest ook de van achter komende Italiaan Giovanni Achenza achter zich zien te houden. Plat reageerde na afloop dolblij: “Eindelijk lukt het! Ik was er al vaker dichtbij en met het oog op Rio wilde ik geen onnodige risico’s nemen, maar het is gelukt!”

Joleen Hakker en Linda van Vliet pakten een zwaar bevochten zilveren medaille. Goud ging naar de Britse Alison Patrick, terwijl haar landgenote Melissa Reid brons veroverde. Hakker en Van Vliet mochten lang hopen op goud, maar waren zeer tevreden het het zilver. Hakker: “dit is zo gaaf! We kunnen nu met veel vertrouwen naar Rio afreizen en daar gaan we strijden voor goud!” In dezelfde klasse debuteerden Daniël Knegt en piloot Koen de Leeuw met een tiende plek. In de zeer competitieve PT4-klasse streed Sjaak van den Berg tot de laatste meter, om plek zeven te kunnen claimen. De atleet uit Anna Paulowna slaagde in zijn missie en kon na afloop tevreden terugkijken op zijn WK.

Het ITU WK Paratriathlon werd voor het eerst als stand alone evenement gehouden. Volgend jaar maakt het in Rotterdam deel uit van de Grand Final, met alle categorieën van junioren tot en met elite aan de start. Zaterdag werd er een ETU Sprint Cup gehouden op hetzelfde parcours, met de Nederlander Jorik van Egdom als winnaar bij de mannen. Na het WK Paratriathlon voor elite werd nog een open wedstrijd gehouden, waarin Nederlands meest succesvolle paralympiër allertijden Esther Vergeer haar debuut als internationaal paratriatlete maakte. In totaal trok het WK-weekend bij de eerste editie zo’n 25.000 toeschouwers naar de Rotterdamse Veerhaven en omgeving.

Update 23-aug: Robin Wubben van Para Media Groep volgde vier deelnemers aan de open serie van het WK Paratriathlon in Rotterdam en maakte daar een mooie reportage van (zie videolink in de featured foto bovenaan).

Bronnen:
– Titelfoto: Para Media Groep / Mathilde Dusol
– Foto’s: Tim Buitenhuis / ITU Triathlon Championships Rotterdam
ITU Triathlon Championships Rotterdam