“Mag er gestayerd worden”, vraagt Rob Barel aan het einde van de briefing voor de parkoersverkenning van de ITU Triathlon Championships Rotterdam. Hilariteit alom bij de uitverkoren deelnemers. Het is dan ook in het geheel geen wedstrijd. De aanwezigen hebben van de organisatie de kans gekregen te proeven van het parkoers waar op 23 en 24 juli de triathlonwedstrijden in het hart van de Maasstad plaatsvinden, waaronder het WK paratriathlon.

Alternatieve tekst

Rob Barel en Erben Wennemars

Peter Dullaart, de grondlegger van de Rotterdamse stadstriathlon, vertelt tijdens de briefing ook dat de start voor deze gelegenheid plaatsvindt vanuit een boot van de reddingsbrigade midden in de Rijnhaven achter Hotel New York. Na een lus om een verder gelegen boei, klimmen alle deelnemers weer in de boot. De sporters met een beperking gaan even later bij een steiger van boord. De overige sporters worden naar een smal trapje geloodst en klauteren de meters hoge kade op achter het beeldbepalende hotel op de Kop van Zuid.

Drie bruggen
Het is een wat miraculeuze uitvoering van het zwemonderdeel van een triathlon. Maar het is natuurlijk ook geen wedstrijd. De parkoersverkenning is vooral ook bedoeld als persmoment. De organisatie draait tegelijk een promotiefilmpje. Het doel is om te laten zien dat de beoogd grootste triathlon van Nederland de meest ‘iconische’ plekjes van de Maasstad zal aandoen. En daar is geen twijfel over mogelijk, blijkt tijdens de verkenning van het parkoers dat de duizenden age groupers zullen gaan afleggen. Naast Hotel New York trekken de triatleten langs De Kuip en de Euromast en krijgen zij de Erasmusbrug, de Willemsbrug en de Van Brienenoordbrug voorgeschoteld.

_MG_0302

Saskia van den Ouden

Alle aanwezigen zijn het er over eens dat het heel bijzonder is zo’n triathlon dwars door de stad. De deelnemers aan de parkoersverkenning zijn naast de twee toernooidirecteuren van het evenement Erben Wennemars (PR) en Rob Barel (technische zaken) onder meer paratriatlete Saskia van den Ouden (ambassadeur van de triathlon), voormalig rolstoeltennisser en nu promotor van sporten voor mensen met een beperking Esther Vergeer en oud-rolstoelbasketballer en nu theatermaker Marc de Hond.

Fantastisch uitzicht
Ook doen vijf niet-prominenten mee. Zij wonnen deze startplek met een Facebookactie. Marco Kooiman is een van hen. De triatleet uit Hilversum ziet een beetje op tegen het zwemmen. Hij heeft als enige geen wetsuit aan. Terug aan wal blijkt zijn zorg niet nodig. “Het was heerlijk zwemwater. Helemaal niet koud.” Ook over het fietsrondje is hij lovend. “Het is hier en daar wel wat smal maar je rijdt eigenlijk de hele ronde langs het water. Het uitzicht is fantastisch.” Kooiman heeft zich nog niet ingeschreven voor het evenement. “Na vandaag zou ik dat zeker doen maar op 24 juli ben ik op vakantie. Helaas kan ik die niet meer verschuiven.”

_MG_0013De verkenning levert legio mooie plaatjes op. Ook als de deelnemers door het park bij de Euromast lopen en langs de Westerkade. Hoe de parkoersen in detail zijn, blijft nog even gissen. De tweede wisselzone is tijdens de verkenning bijvoorbeeld niet bij de Veerhaven maar bij de ingang van het park. Ongetwijfeld omdat de regisseur van de promotiefilm daar beter uit de voeten kan. Ook lopen de verkenners onder leiding van Wennemars maar een deel van de loopronde. De organisatoren zijn tijdens en na de verkenning druk met het vervoeren van de tassen en fietsen van de deelnemers. Met twee door de Nieuwe Maas gescheiden wisselzones wordt dat straks voor deelnemers en organisatie een aardige logistieke uitdaging.

Uniek parkoers
Rob Barel is aangetrokken als toernooidirecteur om over dit soort technische zaken mee te denken. “Als de organisatie speciale wensen heeft, kan ik daarbij ondersteunen en faciliteren.” De routinier noemt het parkoers dwars door het centrum van Rotterdam ‘uniek voor de triathlonsport’. “De bruggen zijn voor Nederlandse begrippen pittig. Zeker omdat je ze op de olympische afstand tweemaal moet nemen. Wel is de route regelmatig smal en bochtig.” Hij voorziet ondanks het grote aantal verwachte deelnemers echter geen problemen. “Bij zo’n smal parkoers rekt de fietsgroep zich uit. Dat voorkomt stayeren. Daarnaast hebben we een ronde van 20 kilometer dus minder risico op dubbelen van langzamere deelnemers.”

_MG_0196De parkoersverkenning is ook het eerste openbare optreden van Erben Wennemars als mede toernooidirecteur van de ITU Triathlon Championships Rotterdam. Hij maakt meteen werk van zijn opdracht om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor de prestigieuze wedstrijd. “Het mooie van deze wedstrijd is dat iedereen kan meedoen. Toppers en recreanten. Ik vind het mooi als zoveel mogelijk mensen bewegen. De sprint, maar ook de olympische afstand, zijn afstanden die iedereen eigenlijk aan kan. Zeker omdat je de triathlon ook als team kan doen. En doordat de triathlon midden door de stad gaat, brengen wij deze sport ook echt naar de mensen toe. Zelf heb ik hier marathons gelopen en ervaren hoe enthousiast Rotterdammers zijn voor sport. Deze korte triathlons hebben het ook in zich om net zo populair te worden.”

Wennemars deed in een ver verleden al wel eens een triathlon. “Maar ik ben meer iemand van het bevroren water. Het zwemmen vind ik het lastigst. Schaatsers fietsen en lopen ook veel en dat doe ik nog steeds. Daarom voel ik mij heel verwant met de triathlonsport.” Tijdens de parkoersverkenning laat hij een voorzichtige borstcrawl zien en een vinnige schoolslag. “Maar ik twijfel nog of ik zelf deelneem. Ik weet ook niet of het met mijn functie te combineren is. Het zal in ieder geval heel recreatief zijn.”

_MG_0283

Esther Vergeer

Debuut Esther Vergeer
Esther Vergeer, jarenlang de mondiale nummer 1 in het rolstoeltennisser voor vrouwen, maakte kort voor de parkoersverkenning in haar column in de Telegraaf bekend dat zij zich door bondscoach paratriathlon Bas de Bruin heeft laten overhalen in Rotterdam te debuteren in een paratriathlon.

“Nadat ik gestopt ben met tennissen, was ik, om in beweging te blijven, al een beetje gaan wheelen en handbiken. Aan zwemmen heb ik nooit gedacht. Alleen op vakantie lag ik wel eens in het water maar dat was meer drijven dan zwemmen. Met tips van Bas en met een wetsuit aan, kan ik nu zwemmen. 750 meter is haalbaar maar dat is wel in een zwembad. In open water zwemmen lijkt mij doodeng. Zeker hier in Rotterdam met die golven en tussen al die boten.” Vergeer is inmiddels stevig in training. “Ik start in de open serie en het is toch vooral recreatief wat ik doe. Maar ik heb het wel nodig om doelen te stellen. Het zit mij om mijn grenzen te verleggen.”


Tekst: Norbert Veringmeier
Beeld: Martijn van Egmond


Lees onze andere artikelen over ITU Triathlon Championships Rotterdam

Foto impressie WK parkoersverkenning Rotterdam

Erben Wennemars toernooidirecteur WK Rotterdam

7 redenen om in Rotterdam te starten

Rotterdam in 2016 even triathlonhoofdstad van de wereld