Het aantal deelnemers dat meedoet aan triathlons groeit jaarlijks. Een substantieel deel van de nieuwkomers komt in aanraking met de triathlonsport door een Start2Tri-cursus die wordt aangeboden door een vereniging of organisatie. In deze cursussen worden triatleten in spe onder deskundige begeleiding binnen een paar maanden klaargestoomd voor deelname aan hun eerste triathlon. Marcia Jansen zette voor Transition alle cursussen op een rijtje.

Meedoen aan een triathlon is best gecompliceerd. Neem alleen al de lijst aan attributen die je nodig hebt voor de drie verschillende onderdelen tijdens een wedstrijd. Wat trek je aan, hoe zit het met de wissels en hoe bereid je je voor? Je kunt je natuurlijk meteen aansluiten bij een vereniging, maar om je als nieuweling in je eentje aan te melden, kan een drempel zijn. Een Start2Tri cursus volgen is een mooi alternatief. Je bent voor een korte periode verbonden aan een club zodat je kunt zien of triathlon een sport is die bij je past.

Bovendien zit je met een groep nieuwkomers allemaal in hetzelfde schuitje. “Gezien de grootte van onze vereniging zijn mensen erg blij dat ze tijdens onze introductiecursus een eigen clubje bekenden om zich heen te hebben”, vertelt Maike Gieling van Hellas uit Utrecht. “De cursus is vrij intensief – vijf weken lang vier dagen trainen – dus vriendschappen zijn snel gemaakt. Inmiddels hebben we ook onze inschrijfprocedure voor ‘gewone’ leden aangepast om dit te weerspiegelen. Binnen een grote vereniging, in combinatie met de complexheid van de sport, voelen mensen zich wat sneller verloren. Om de integratie en binding met de club te verbeteren, laten we nu ook nieuwe leden gezamenlijk op vaste momenten instromen waarbij ze begeleid worden door een of twee leden.”

Deelnemers aan de introductieweken bij Triathlon Team Bodegraven worden gekoppeld aan een ervaren triatleet van de club. “Zodat deelnemers naast de trainer voor trainingstechnische vragen, ook iemand hebben waar ze bijvoorbeeld voor vragen over kleding, voeding en wedstrijdvoorbereiding terecht kunnen”, vertelt Andy Koolmees, begeleider van de introductieweken in Bodegraven. “En een voordeel is ook dat iemand een oogje in het zeil houdt. In het verleden zagen we nog wel eens dat sommige deelnemers in hun enthousiasme een beetje te hard van stapel liepen, maar sinds we het buddysysteem hebben ingevoerd, gebeurt dat niet meer zo snel.”

De gemiddelde Start2Tri cursus die verenigingen en organisaties in Nederland aanbieden, duurt tussen de 8 en 16 weken. Het inschrijfgeld varieert tussen de 30 en 100 euro, afhankelijk van het feit of inschrijfgeld en daglicentie voor de triathlon al dan niet is inbegrepen. De meeste verenigingen bieden drie trainingen (of meer) per week aan – een zwemtraining, een fietstraining en een looptraining, al dan niet met een aparte trainer. Bij Triathlon Vereniging Arnhem (TVA) is er naast een reguliere trainer altijd een extra begeleider – een TVA-atleet – aanwezig. “Die houdt een oogje in het zeil tijdens het lopen en fietsen – vooral handig en fijn voor de langzamere cursisten – en zwemt mee tijdens openwatertrainingen”, vertelt Martijn van Lanen van TVA.

Veel clubs verzorgen naast de trainingen ook een algemene infoavond voor de start van de cursus en extra clinics over materialen, voeding, openwaterzwemmen en de wissels tussen de drie onderdelen. Bij GVAV in Groningen krijgen de deelnemers ook nog de mogelijkheid om mee toe doen aan een try-out triathlon.

Na een rondvraag bij de clubs, blijkt dat de Start2Tri-cursussen ontzettend populair (en dus snel volgeboekt) zijn en jaarlijks nieuwe leden opleveren. “Sinds een jaar of 5, 6 is onze cursus met twintig leden helemaal vol en dit jaar was de cursus zelfs na drie weken volgeboekt met 25 cursisten. We hebben hiervoor geen persberichten of flyers nodig”, vertelt Janet ten Kate van GVAV. Veel deelnemers blijven daarna ook lid. Ten Kate: “We bieden na de cursus een lidmaatschap aan tot 31 december voor de helft van de contributie met een automatische opzegging. Hiervan maakt circa 80-90% gebruik . En na dat eerste jaar kiest zo’n 80 procent voor een regulier lidmaatschap.”

Wil je ook deelnemen aan een Start2Tri cursus? Klik op de website van de Nederlandse Triathlon Bond voor de lijst met Start2Tri-cursussen in Nederland. Verenigingen of organisaties die interesse hebben om een Start2Tri-cursus op te zetten, kunnen hier een voorbeelddraaiboek vinden. Ontbreekt er een cursus in de lijst? Geef het door via info@triathlonbond.nl.